Много бременни избягват сериозно кафето заради кофеина, алкохола, пушенето и ненужните лекарства, но не се замислят дали да пият чаша билков чай – правят го, защото е полезен. По принцип да, полезен е, но бъдещите майки е добре да помислят още веднъж, защото отварите могат да бъдат по-силни от лекарствата по рецепта и могат да имат странични ефекти.

Повечето съставки на билковите чайове е безопасно да се приемат в малки количества, но някои не са безобидни. Освен това, въздействието на само някои от билките е анализирано по отношение на бременните.

И тъй като не е ясно точно какво количество чай влияе на развиващия се плод, е най-добре да се консултираме с лекуващия лекар, преди да отпием от него.

Как да определите кои билкови чайове можете да пиете

Няма регламент, който да се отнася конкретно за билковите отвари и които да се смятат за безопасни при консумация. Смята се например, че чай, приготвен от мента и мащерка, е безопасен в малки количества, докато сте бременни или кърмите.

Но прекомерната употреба на всеки чай може да предизвика здравословни проблеми у вас или вашето бебе - билките в чайовете са по-концентрирани, отколкото в храната, така че биха могли да навредят.

Много от билките могат да са вредни, а някои дори могат да увеличат риска от спонтанен аборт, преждевременно раждане или ниско тегло на бебето при раждане.

Избягвайте следните билки, ако сте бременни или кърмите:

- Равнец;

- Люцерна;

- Ветивер;

- Черен оман;

- Имел;

- Хибискус;

- Дафинов лист;

- Лимонена трева;

- Корен от сладник;

- Хидрастис;

- Пелин;

- Коприва;

- Пасифлора;

- Дива мента;

- Римска лайка;

- Розмарин;

- Градински чай.

Това не е пълен списък, затова винаги питайте личния си лекар дали е безопасно да пиете определена билка през бременността.

Забележка: Можете да ядете ядете храна, която съдържа някои от тези билки, например розмарин и градински чай, защото количеството, използвано за приготвянето ѝ, обикновено е съвсем малко, много по-малко, отколкото в чая, а ѝ концентратът от химически вещества се получава по време на варенето.

Билкови чайове за бременни

Много марки предлагат чайове, приготвени специално за бременни жени и продавани в магазини за здравословни храни – към тях трябва да сте също толкова предубедени, тъй като нито едно клинично изследване не потвърждава, че са безопасни.

Чайовете за бременни и кърмачки обикновено включват съставки като семена от копър, лимонена трева, върбинка, листа от коприва, листа от малини, от ягоди и шипки. Не всички обаче са безопасни, например копривените листа стимулират матката и могат да причинят спонтанен аборт. Някои акушерки използват листа от малини, за да помогнат на родилки, но ефективността им не е доказана. Трябва да се използва само в края на бременността под лекарско наблюдение.

Джинджифилът обикновено се използва за облекчаване на сутрешното гадене по време на бременност и проучвания показват, че той е безопасен и ефективен за тази цел. Има обаче и някои доказателства, че той може да повлияе отрицателно на половите хормони и да увеличи риска от вагинално кървене през бременността, затова, преди да пиете джинджифилом чай, обсъдете ползите и рисковете с вашия гинеколог.

По материали на: babycenter / Новите родители