В началото на втория триместър от бременността майката може да усети как нероденото ѝ мъниче рита, превърта се и дори хълца. А дали плаче?

Макар и бременните да не могат да усетят това конкретно действие, изследване показва, че преди да си поемат първата глътка въздух, бебетата започват да се подготвят за него.

Ултразвуковите технологии ни позволяват да надникнем в матката и да наблюдаваме развитието на плода. Така например видео, публикувано през 2005 г. в Archives of Disease in Childhood – Fetal and Neonatal Edition, показва, че 33-седмичен зародиш прави лицеви изражения, които на ултразвуковия профил приличат на плач.

След като стимулират плода чрез вибрация и звук, той отваря широко уста, придърпва брадичката си назад и издава три големи последователни въздишки (гръдният му кош се издува, а главата му се накланя назад). Накрая брадичката му потреперва лекичко. Това движение е наблюдавано при 10 зародиша (около 6% от сканираните бебета).

Признаци на плач, открити в проучването от 2005 г. Източник: Gingras et al., ADC Fetal and Neonatal, 2005

И така, плаче ли бебето в утробата? Зависи от определението ви за плач.

„Ако под плач разбирате „силен нечленоразделен крясък или писък, изразяващ силно чувство или емоция“, то можем да кажем със сигурност, че бебетата не плачат в утробата“, казва Надя Рейссланд, психолог от Университета в Дърам, Великобритания, занимаващ се с човешкото развитие.

Казано иначе, в пълния с течност околоплоден мехур бебетата не могат да си поемат дълбок дъх, да изпълнят дробовете си и да накарат въздуха да вибрира посредством гласните си струни. Това ще е възможно едва след като се родят.

Екипът на Рейссланд анализира развитието на лицевите изражения в утробата, като наблюдава движенията на плода във втория и третия триместър посредством 4D ултразвук (това сканиране показва движещи се 3D снимки на бебето).

Тези лицеви изражения, които наподобяват плач и смях, са описани подробно от Рейссланд в научно изследване, публикувано през 2011 г. в PLOS One. Според учените те вероятно са предшественици на онези, които бебето използва извън утробата.

Ултразвукови изображения на плода. Долу вдясно можете да видите как плодът е направи физиономия, наподобяваща плач. Източник: Reissland et al., PLOS One, 2011

Тези предварителни лицеви изражения се развиват от 24-ата до 35-ата седмица и колкото по-голяма е гестационната възраст, толкова по-сложни стават те. Движенията от този тип са твърде фини и не могат да бъдат усетени от майката, казва Рейссланд.

Плодът обаче, изглежда, репетира най-малкото лицевите изражения на плача и се подготвя те да се превърнат във функционален рев в мига, в който се роди.

Уви, няма как да знаем дали бебето вибрира с гласните си струи се опитва да произведе звуци в утробата. Дори да успее да създаде звукова вълна в течността, тя няма да е достатъчно силна, за да премине през нея и да бъде доловена от майката.

Нямаме никаква представа и дали тези движения, наподобяващи плач, са свързани с болка или дискомфорт. При изследванията на Рейссланд бебетата ги проявяват без каквато и да било външна стимулация.

Източник: Science Alert