Екип от изследователи от САЩ и Япония разработиха нов тип ваксина, която преодолява защитната система на канцерогенните тумори и позволява на имунната система да ги унищожи. Те описват спецификите на ваксината и нейните ефекти при мишки и макаци резус в научното издание Nature.

Доскоро лекарите лекуваха пациенти с рак единствено чрез химио- и радиотерапия, както и чрез хирургическа намеса. В последно време обаче изследователи работят по ваксини, които помагат битката ни с рака. Така например ваксината, разработена срещу заболявания, предизвиквани от човешкия папиломен вирус (HPV), намалява риска от развиването на рак на маточната шийка (и не само). Други изследователски начинания се фокусират върху пептидните антигени – те също са ефективни, но само при определени условия.

Сега обаче учените разработват една далеч по-обща ваксина, която може да се използва срещу различни видове ракови образувания при множество типове пациенти.

Новата ваксина работи по следния начин – тя деактивира основните защитни механизми на туморите. Т.е. способността им да премахват Т-клетките и NK-клетките (т.нар. „естествени убийци“) от своята повърхност. Тялото ни прибягва до този тип клетки, когато засече нарастващи тумори – чрез тях то се опитва да алармира имунната система за надвисналата заплаха. Т-клетките и NK-клетките се прикрепват към MICA и MICB протеините по повърхността, но туморите успяват да се отърват от тях и продължават да растат необезпокоявани. Ваксината се намесва в този процес и го спира, като увеличава плътността на протеините по повърхността на туморните клетки.

До момента ваксината е тествана върху мишки и макаци резус и е безопасна. Изследователите отбелязват, че тя ще бъде още по-ефективна, ако бъде съчетана с радиотерапия. За в бъдеще те планират да я изпитат и върху хора.

Източник: Medical Xpress