Над 40 души от канадската провинция Ню Брънзуик са болни от мистериозно мозъчно заболяване.

В прес конференция, проведена на 18 март, местните здравни власти обявиха, че става дума за клъстер от 43 случая (35 потвърдени и 8 със съмнение) на хора с прогресивно неврологично състояние с неизвестен произход.

„Най-вероятно става дума за ново заболяване - казва д-р Дженифър Ръсел, началник на медицинските служби в Ню Брънзуик. – Тепърва ни предстои много работа, за да определим първопричината.“

Заболяването засяга най-разнообразни възрастови групи, дори и по-млади хора, и изглежда е концентрирано на полуостров Аркадий в северозападната част на Ню Брънзуик, както и в региона Монктън на югозапад. Засега заболяването не е открито извън тези места – нито в Канада, нито в останалата част на света.

Първият случай се появява през 2015-та, но през последните години броят на заболелите е започнал да се увеличава. Ръководителят на зелената партия Дейвид Кун разкритикува пред CBC агенцията по обществено здраве заради липсата на прозрачност по отношение на заболяването. Той твърди, че броят на случаите се е увеличил през 2019-та, когато е имало 11, и отново през 2020-та, когато са се появили още 24.

„Защо тогава жителите на Ню Брънзуик чуват за този клъстер едва сега?“, пита той.

Болните, страдащи от заболяването, изпитват най-различни неврологични симптоми, измежду които загуба на памет, проблеми със зрението и съня, промени в поведението, необяснима болка, халюцинации, проблеми с координацията и силни мускулни болки.

Д-р Ръсел отбелязва, че на пръв поглед симптомите наподобяват болестта на Кройцфелд-Якоб - рядко и фатално заболяване на мозъка, предизвикано от приони - необикновен вид инфекциозен агент, който се състои само от белтък. Прионите са ненормално-структурирани (пространствено нагънати) форми на белтъците на организма-хазяин, които са способни да преобразуват структурата на нормалните белтъчни молекули в подобна на своята ненормална структура. Някои заболявания от този тип могат да се прихванат след консумацията на мозъчна тъкан на заразен индивид или животно. Съществуват и няколко необикновени случая на хора, които са се заразили с това заболяване, след като са яли заразена тъкан (като например мозъци на катерица).

Направените лабораторни тестове обаче отхвърлят болестта на Кройцфелд-Якоб, както впрочем и всички останали известни прионни болести, като потенциална възможност. Това означава, че или става дума за ново прионно заболяване, или за напълно ново състояние.

Според CBC в момента здравните власти в Канада проучват токсините в околната среда като потенциален виновник и по-специално β-метиламино-1-аланин или BMAA - невротоксин, произвеждан от бактерия, свързана с морските храни. Друга потенциална възможност е домоената киселина - невротоксин, образуван от водораслите, които се натрупват в ракообразните, сардините и аншоата.

Източник: IFLScience