Всички родители знаят, че когато детето е болно, то трябва да бъде оставено вкъщи. Но с хрема и остатъчна кашлица повечето ходят на училище, а възрастните – на работа. Това става повод за дискусия - някои твърдят, че в случай на инфекциозно заболяване детето трябва да бъде изолирано,

за да не се заразят други деца

Други защитават своята истина: детето често има настинки и ако обръщат внимание на всяко кихане, тогава няма въобще да ходи на ясли или на градина.

Известно е, че децата под 10-годишна възраст обикновено боледува 6-8 пъти годишно.

По тази причина тези с признаци на респираторни заболявания често отиват на ясли, градина или на училище.

„Не трябва да водите детето с респираторно заболяване на градина или на училище. Въпросът винаги засяга двата полюса – детето и останалите деца и учители в колектива", обяснява педиатъра д-р Светлана Мартиненко. 

Ако детето има признаци на респираторно заболяване, макар и в лека форма, това означава, че неговият организъм и имунната му система се борят с възникналата инфекция.

Тръгвайки на градина това дете се излага на още по-голям риск. Влизайки в колектива то ще увеличи „ вирусния товар“ , което означава, че

болното дете може да получи нова „порция“ вируси

и може да развие суперинфекция. С други думи към текущото му заболяване да се добави ново. А основният имунен отговор е насочен към инфекциозния процес, който е възникнал по-рано. Така състоянието му се влошава, обаснява педиатърът.

Освен това, когато боледува, детето е разсеяно, паметта му се влошава, бързо се уморява и му е по-трудно да научи новия учебен материал. Това може да му причини стрес, който от своя страна допълнително намалява имунната защита и усложнява протичането на заболяването.

Ето защо, за периода на заболяването, дори да е леко и без температура, ученикът се нуждае от щадящ режим: на първо място, почивка у дома, пълноценно и разнообразно хранене, и лечение според предписанията на лекаря.

Вторият аргумент в полза на стоенето вкъщи по време на заболяване е рискът от разпространяване на инфекцията и заразяване на други.

Вирусите на остри респираторни заболявания се предават от човек на човек главно по въздушно-капков път и имат висока степен на заразност. Дете, което е носител на респираторна инфекция, отделя вируси и е източник на инфекция. Това също не трябва да се забравя.

Мона Василева / Новите родители