Мразите игли? Имаме добри новини за вас.

В желанието си да елиминират необходимостта от игли при диагностичните тестове инженери от инженерното училище „Маккелви“ към Вашингтонския университет в Сейнт Луйс създадоха лепенка с микроигли, която се закрепва за кожата и може да разпознае наличието на определени биомаркери от дадено заболяване с изключителна прецизност. Това би заменило дългия процес на взимането на кръв с игли. На пръв поглед лепенките, снабдени с множество микроигли, може и да изглеждат зловещи. Те обаче не предизвикват никаква болка, поне така твърдят създателите им. Освен това могат да се използват от пациентите и у дома – без задължителното присъствие на специалист.

Изследването е публикувано в Nature Biomedical Engineering

Множество заболявания могат да бъдат диагностицирани посредством засичането на протеини, циркулиращи в кръвта – те може да са следствие от заболяването (например възпалителни маркери, които говорят за наличие на автоимунно заболяване) или молекули, които директно предизвикват самото заболяване (например патогени или биологично активни вещества). Тези биомаркери ни предоставят бърз и надежден начин за диагноза и тест, но в момента техниките изискват инвазивни и скъпи процедури, при които кръвта се извлича посредством игли и впоследствие се тества в лаборатории.

От друга страна, микролепенките използват друг източник на тези биомаркери – дермалната интерстициална течност. Тя се намира между кръвоносните съдове и клетките и съдържа хранителни вещества и разнообразни по вид важни молекули, необходими за всички клетъчни процеси в тялото. Съставлява около 26 процента телесната вода. Много лесно може да се достигне до нея – нужно е да се пробие съвсем малка дупчица под повърхността на кожата.

„Те проникват на едва 400 микрона в дермалната тъкан – казва проф. Сиркант Сингаманени, чиято лаборатория е разработила микролепенките. – Дори не докосват сензорните нерви.“

За да успее да се възползва от този невероятен диагностичен ресурс, микролепенката и нейните игли трябва да са изключително чувствителни. Въпреки че дермалната интерстициална течност е богата на биомаркери, те се извличат трудно. Ето защо инженерите решават да прибягнат до помощта на специални флуоресциращи маркери, наречени плазмон-флуорид, които започват да сияят при наличие на биомаркери и които са 800 пъти по-чувствителни от стандартните.

Микролепенките са били тествани успешно при мишки. Сега учените се надяват, че ще могат да проведат клинични проучвания и върху хора.

Източник: IFLScience