Маковото масло е сравнително малко познато. А то е пълно с ценни вещества и освен това има болкоуспокояващ ефект. Добива се от семената на син, сив и най-вече на сънотворен мак чрез студено пресоване. Може да се консумира, но се използва предимно в козметиката и фармацевтиката. Болкоуспокояващото си действие дължи на алкалоида реадин и на незначителните количества морфин.

Така например маковото масло може да се прилага за болки в мускулите и крайниците, но също и при артроза. Маслото се нанася на засегнатите участъци с леко масажиране, за да може да разгърне действието си. Друг положителен ефект е, че съдържащите се в маковото семе антиоксиданти предотвратяват оксидативния стрес и подкрепят обновяването на клетките.

Полезна е и линоловата киселина, която подпомага възстановяването на тялото, стабилизира клетъчните стени, ускорява заздравяването на рани и оказва благоприятно влияние върху сърдечно-съдовата система. Благодарение на мастните киселини в състава си маслото от мак може да се използва и като козметичен продукт: почиства и омекотява кожата, като отново я прави гладка и еластична.

Тъй като бързо попива, е особено подходящо за мазна кожа. Косата също печели от третирането с маково масло – придава й влажност и мекота. Ако пък скалпът ви сърби, достатъчно е да добавите няколко капки към шампоана и ще изпитате мигновено облекчение.

Поради богатото си съдържание на витамини и минерали маслото от мак намира приложение и в кулинарията. Освен на калций, магнезий и калий то е богато и на В-витамини. Ореховият му аромат го прави подходящо за десерти – например студени кремове. Много е вкусно и в пикантни варианти - например като дресинг за салати или топинг за супи. Но внимание: маковото масло трябва да се използва студено, защото вкусът и хранителните вещества се губят при затопляне.