През последните години станахме свидетели на редица необичайни медицински случаи, които показват, че нуждата от сексуално образование е наистина належаща.

Така например вероятно малцина знаят, че между влагалището и коремната кухина съществува връзка. Да, този факт рядко се превръща в тема на разговор и шансът да засегне начина ви на живот е минимален. Понякога обаче е хубаво човек да е запознат с този въпрос – особено по време на орален секс.

Наскоро 24-годишна жена постъпва в спешното отделение на Станфордския университет в Калифорния, след като в продължение на 6 часа е изпитвала остри болки в коремната област и гръдния кош. Те са започнали в долния десен квадрант – най-долната дясна част на корема ѝ – след което постепенно са преминали нагоре и са се разпространили. Освен болката, която се е засилвала при движение, тя не е изпитвала други симптоми.

Тази болка обаче се е появила няколко пъти по-рано – 6 и 12 месеца преди настоящото посещение в спешното. След като лекарите са я преглеждали внимателно на рентген, крайният резултат винаги е бил един и същи – те са откривали въздух в коремната област (перитонеума), състояние, известно като пневмоперитонеум. Пневмоперитонеумите могат да се получат от почти всичко – от перфорирана язва до рак на червата. Те могат да предизвикат въздушни емболизми, при които мехурчетата засядат в кръвоносните съдове и ги блокират (а това често води до смърт). Ето защо е от изключителна важност причината за пневмоперитонеума да се установи незабавно.

И при двете предишни посещения са направени тестове, но причината не е установена. За щастие, въздухът постепенно е бил абсорбиран от тъканта наоколо – процес, който обикновено продължава около седмица, пишат лекарите в Journal of the Society of Laparoendoscopic Surgeons. Сега обаче те решават да проучат внимателно сексуалната ѝ история и незабавно откриват първопричината – партньорът ѝ я е надул досущ като балон.

Кратко обяснение на начина, по който въздухът си проправя път към коремната кухина. Източник: Christoph Mundhenke (CC BY-NC-ND 3.0)  

„Пациентката разкрива, че е имала сексуален акт, в рамките на който (и преди всички случаи на пневмоперитонеум) партньорът ѝ е вкарвал въздух енергично във влагалището ѝ – обяснява екипът. – Тя си спомня, че болката е започвала до четири часа след всеки подобен акт.“

Жената е наблюдавана в рамките на следващия ден, докато въздухът постепенно се е разпръсквал. Накрая е изписана и лекарите я посъветват да избягва бъдещи оро-вагинални инсуфлации. Поражения в тялото ѝ не са открити, но други не са имали нейния късмет. Състоянието, което се среща по-често по време на бременност, може да бъде смъртоносно, какъвто е и случаят на една млада бременна жена. Нейният партньор вкарва с ръце (и без да иска) въздуха от влагалището в маточната кухина, като по този начин предизвиква емболизация във вените по повърхността на сърцето и мозъка ѝ. В резултат на това дамата умира. Тя далеч не е единственият подобен случай.

„Газът може да си проправи път през матката и, след като разшири маточните тръби, да попадне в коремната кухина. Именно така предизвиква нехирургичен пневмоперитонеум. Пациентът често няма представа, че влагалището и коремната кухина са свързани и медицинският персонал често е информиран неадекватно за пато-механизма", пишат изследователите.

Източник: IFLScience