Тряс по нос на паркета, руква кръв, болката е силна… Изглежда страшно, но това, което със сигурност не ви трябва, е паниката.

Няма нищо чудно в това детето да удари носа си - той пръв поема удара при всяко падане и като имате предвид, че малките деца падат доста често, а пък все още не умеят да падат настрани или по дупе, а пък по-големите са също така невнимателни, не е никак лошо да овладеете оказването на първа помощ при подобни травми.

Случва се на всеки да си контузи носа, не е изключено да се стигне и до фрактура. Людмила Потапенко, лекар оториноларинголог, разкрива как да реагираме бързо и да помогнем да се ликвидират последствията от тези травми.

Натъртване

Това е най-често срещаното нараняване на носа, но тъй като уврежда само меките тъкани, много родители не се консултират с лекар. И бъркат, защото само оториноларинголог може да различи натъртването от фрактурата. Но най-напред трябва да се опитате да разберете какво се е случило и, ако е необходимо, да спрете кървенето.

Обърнете внимание на следните симптоми:

- Болка в носа, която се усилва при докосване; оток, синина на носа или около него.

- Ако са увредени мукозните мембрани и кожата, натъртването може да бъде придружено от кръвотечение от носа.

Първа помощ:

- Най-напред се успокойте и успокойте детето. Обяснете му, че трябва да постои известно време мирно, защото движенията, плаченето и издухването на носа могат само да засилят кръвотечението.

- Ако кръвта не тече обилно, може да не се налага да предприемате нищо повече – обикновено подобни неприятности минават от само себе си за няколко минути. На мястото на удареното можете да сложите хладен компрес и да притиснете ноздрите леко.

Ако кръвотечението не спира:

- Поставете детето така, че тялото да е наклонено леко напред. Бебето можете да наместите, като сложите 2-3 възглавници под главата, така че тя да е по-нависоко. Ако кръвта не спира да тече, е важно да не попадне в дихателните пътища или стомашно-чревния тракт. При първия вариант дишането може да се затрудни, а във втория случай детето може да започне да повръща, а това само ще увеличи кървенето.

- Сложете студен компрес, например кърпа, натопена в студена вода, или лед, обвит в салфетка, и закрепете на носа и около него.

- Намокрете марля и сложете в ноздрите. Ако и това не помага и кръвотечението продължава повече от 30 минути или се възобнови, повикайте „бърза помощ“.