Диетата с високо съдържание на мазнини може да се бори успешно с ниското съдържание на тромбоцити в кръвта на онкоболни пациенти след химиотерапия, сочат предварителни резултати от изследване, цитирани от "МедикълЕкспрес".

Според авторите му кето диетата може да е полезно, евтино и нетоксично допълнение към терапията на онкологични заболявания.

Тромбоцитопенията, предизвикана от химиотерапия, е тежко усложнение за пациентите с рак, което може да влоши резултатите от терапията и да застраши живота им. Смята се, че всеки десети пациент на химиотерапия развива тромбоцитопения, посочват авторите на изследването, публикувано в специализираното издание "Сайънс транслейшънал медисин".

"Терапевтичните възможности за тромбоцитопения, предизвикана от химиотерапия, са ограничени от тежки странични ефекти и високата икономическа тежест", каза д-р Сиси Си, ръководител на изследването. Тя е изследовател във факултета по клетъчна и генетична медицина в училището за основни медицински науки на университета Фудан в Шанхай, Китай. Д-р Си каза, че предизвиканата от химиотерапия тромбоцитопения е сред основните проблеми пред онколозите и онкоболните по света.

"Показваме, че кето диетата може да облекчи предизвиканата от химиотерапия тромбоцитопения и при животни, и при хора, без да провокира тромбоцитоза", каза Си. Тромбоцитозата е състояние, при което тялото произвежда твърде много тромбоцити.

Си и колегите й установяват, че кетогенната диета ускорява и увеличава производството на кетони в черния дроб, които се борят с тромбоцитопенията. Кетоните са алтернативен енергиен източник при липса на глюкоза.