* Повечето случаи на новия коронавирус са леки, но около 20 процента от пациентите ще се влошат или ще заболеят критично.

* Най-често срещаният симптом е високата температура.

* Ето как прогресират обикновено симптомите ден по ден.

Всичко започва с висока температура. Това е най-често срещаният симптом сред заразените с новия коронавирус пациенти.

Вирусът, който предизвиква заболяването, известно като COVID-19, се разпространи в над 150 страни. Изследване, проведено сред близо 140 пациенти в пациенти в болница в Ухан, идентифицира типичните симптоми, които можем да очакваме. Около 99 процента от хората вдигат висока температура, докато повече от половината изпитват умора и имат суха кашлица. Около 1/3 се оплакват от болки в мускулите и затруднения с дишането.

Изследване от Китайския център за контрол и превенция на заболяванията показва, че около 80 процента от случаите са леки. Около 15 процента са сериозни, а 5 процента от хората заболяват критично.

Ето как прогресират симптомите при средностатистическия пациент:

Ден 1: Пациентът вдига висока температура. Може да изпита и умора, болки в мускулите и суха кашлица. Малка част от хората може да се оплачат от диария или гадене един или два дни по-рано.

Ден 5: Пациентът може да има затруднение с дишането – особено ако е по-възрастен или има някакво друго здравословно състояние.

Ден 7: Горе-долу толкова време е нужно (средно), преди пациентът да постъпи в болницата, сочи изследването на Университета в Ухан.

Ден 8: В този момент пациентите, спадащи към сериозните случаи (15 процента според Китайския център за контрол и превенция на заболяванията) развиват Остър респираторен дистрес синдром – заболяване, което настъпва, когато в дробовете се натрупат течност. ОРДС често е смъртоносно.

Ден 10: Ако симптомите на пациента се влошат, той най-вероятно ще постъпи в интензивното. За разлика от хората, попадащи към леката категория заболявания, тези пациенти най-вероятно ще се оплакват от по-сериозни болки в коремната област и загуба на апетит. Само малка част от хората умират. Сегашният процент на смъртност е около 2%.

Ден 17: Средно хората, които се възстановяват от вируса, биват изписани от болницата след 2 седмици и половина.