Дислексията е разстройство, което затруднява четенето, писането и  „дешифрирането“ на букви и всякакви други езикови символи. Тя е много по-често срещанаИ, отколкото се смята, и засяга около 10% от хората.
Известният лекар и телевизионен водещ Евгений Комаровски обяснява какво да правим, ако се съмняваме, че детето е с дислексия. 

Обикновено, когато чете, то фокусира цялото си внимание върху „декодирането“ на звуци и произношението на дадена дума. В резултат на това настъпва срив, който не позволява на мозъка да разпределя ресурсите си за разбиране смисъла на текста и на прочетеното. Затова то може да чете, макар и тудно и със запъване, но механично. След това няма да успее да разкаже какво точно е чело. 

"Ако детето постоянно пише с грешки, си струва да обърнете внимание на проблемите на дислексията и дисграфията  и да се запитате дали няма такова разстройство", съветва д-р Комаровски.

„Признак за такова разстройство може да бъде това, че във 2-3 клас детето пише огледално, сменя местата на буквите или пропуска думи. Или, ако ученикът не разбира смисъла на написаното или прочетеното ", обяснява специалистът.
Подобна диагноза обикновено се поставя преди детето да навърши 9 години, но много по-рано, още преди това да се установи, ученикът може да се оплаква от постоянно главоболие по време на четене и учене.
Ако лекарят диагностицира „дислексия“, е необходимо да предупредите учителите, за да избегнете проблеми с обучението и лоши оценки, съветва д-р Комаровски.

Новите родители