Ново изследване показва, че излагането дори на умерени нива на радон - невидим газ без мирис, който е втората водеща причина за рак на белия дроб, е свързано с повишен риск от инсулт, предаде ЮПИ. 

Изследването е публикувано в онлайн изданието на "Нюролъджи" (Neurology), медицинското списание на Американската академия по неврология.

Изследвайки излагането на радон при участнички на средна и по-напреднала възраст, авторите му са установили повишен риск от инсулт. Рискът е по-голям сред жените, изложени на високи и дори умерени концентрации на замърсителя на въздуха в помещения, в сравнение с тези, които са били изложени на най-ниски концентрации.

Проучването не показва причинно-следствена връзка, а само установява зависимост между излагането на радон в жилищата и риска от инсулт, пише БТА. "Радонът е естествен радиоактивен газ, който се получава при разпадането на метали като уран или радий в скалите и почвата. Газът може да проникне в жилищата през пукнатини в стените и подовете на мазетата, строителни фуги и пролуки около тръбите", се посочва в съобщението за медиите. 

"Ролята на радона за появата на рак на белия дроб е установена. Въпреки това досега се знае много малко за ролята му в епидемиологията на сравнително често срещани сърдечносъдови заболявания като инсулта", казва водещият автор на изследването д-р Ерик  Уитсел от университета на Северна Каролина в Чапъл хил, САЩ. 

Изследването включва 158 910 участнички на средна възраст 63 години, които в началото не са имали инсулт. Те са наблюдавани средно в продължение на 13 години. В хода на изследването участничките са прекарали общо 6979 инсулта.

За целите му жените са били разделени на три групи, изложени съответно на висока, средна и ниска концентрация на радон в районите, в които живеят. 

Вземайки предвид фактори като тютюнопушене, диабет и високо кръвно налягане, изследователите са установили, че за участничките от групите, изложени на висока и средна концентрация на радон, рискът от инсулт е бил съответно с 14 процента и 6 процента по-висок. 

Ограничението на проучването е, че включва предимно бели жени на средна или напреднала възраст.

Специалистите отбелязват, че са необходими допълнителни изследвания, за да бъдат потвърдени резултатите. Евентуалното им потвърждаване ще даде възможност да се обърне внимание на един нов рисков фактор за инсулт и в крайна сметка да се подобри общественото здраве.