Лекарите твърдят, че още един човек с ХИВ – т.нар. „Женевски пациент“ - е в дългосрочна ремисия, което означава, че той на практика е "излекуван" от страшния вирус. Това е шестият подобен случай до момента.

Новината за шестия пациент беше обявена от Университетските болници в Женева (Hôpitaux Universitaires de Genève - HUG) и Института Пастьор преди Международната конференция по СПИН в Бризбейн, Австралия, където те ще представят официално своите открития на 24 юли.

В петте предишни случая на хора, които са били ефективно "излекувани" от ХИВ инфекция след трансплантация на костен мозък, трансплантацията им е съдържала стволови клетки от донор с мутация на гена CCR5, за който е известно, че блокира проникването на ХИВ в клетките на организма.

Този шести пациент е сравним с тези случаи, но с една основна разлика: получил е трансплантация на костен мозък от донор, който не е носител на мутацията CCR5.

"Продължителността на неоткриваемостта след прекъсване на лечението - 20 месеца - няма прецедент при хора, получили костно-мозъчна трансплантация при отсъствие на мутацията CCR5", казват в изявление д-р Александра Калми, директор на отделението по ХИВ/СПИН в Университетските болници в Женева, и д-р Асиер Саез-Сирион, ръководител на отделението за вирусни резервоари и имунен контрол в Института Пастьор.

Лицето живее с ХИВ от началото на 90-те години на миналия век и от самото начало получава антиретровирусна терапия. През 2018 г. мъжът претърпява трансплантация на стволови клетки за лечение на особено агресивна форма на левкемия. След трансплантацията тестовете показват, че кръвните му клетки са изцяло заменени с тези на донора, а броят на заразените с ХИВ клетки е намалял значително.

Лекарите започват постепенно да намаляват антиретровирусните лекарства и окончателно прекратяват лечението през ноември 2021 г. Повече от 20 месеца след спирането на терапията в организма на лицето не могат да бъдат открити никакви признаци на вируса или имунни реакции срещу него.

Той е бил ефективно излекуван от заболяването.

"Това, което се случи с мен, е прекрасно и вълшебно - сега можем да се съсредоточим върху бъдещето", заяви пациентът от Женева.

Изследователите подчертават, че този забележителен случай не означава непременно, че скоро ще се появи широко разпространено лекарство за ХИВ. Засега случаите на дългосрочна ремисия на ХИВ са по-скоро изключение. Независимо от това уникалната ситуация на пациента от Женева предлага някои ценни идеи за нови възможни начини за лечение на ХИВ. "Въпреки че този протокол не е приложим в широк мащаб поради своята агресивност, новият случай предоставя неочаквани прозрения за механизмите на елиминиране и контролиране на вирусните резервоари, които ще играят ключова роля при разработването на лечебни методи за лечение на ХИВ", продължава Саез-Сирион.

"Благодарение на тази уникална ситуация ние проучваме нови пътища с надеждата, че един ден ремисията или дори излекуването от ХИВ вече няма да бъдат еднократен случай", добави Калми.

Източник: IFLScience