Месеци след инфекцията нивата на антителата в хората, прекарали COVID-19 леко, намаляват постепенно. Въпреки това обаче имунните клетки в костния мозък остават в готовност да произведат нови, предава Ройтерс.

Когато се заразим с вируса, тялото ни създава имунни клетки със сравнително кратък живот, чиято функция е да генерира бързо първоначалната вълна от защитни антитела. Когато в края на краищата въпросните имунни клетки умрат, нивата на антителата също намаляват. Оказва се обаче, че след инфекцията тялото ни запазва резерв от тези имунни клетки, наречени дълготрайни плазмени клетки. По-голямата част от тях мигрират към костния мозък, обяснява съавторът на проучването Али Елебеди от Вашингтонския медицински университет в Сейнт Луис. Неговият екип е взел проби от костния мозък на 19 пациенти – седем месеца, след като са прекарали COVID-19 леко. 15 от тях са разполагали с дълготрайни плазмени клетки, отделящи антитела срещу коронавируса. На 5 от 15-те е направена втора биопсия на костния мозък – 11 месеца след началото на симптомите. Те все още са разполагали с дълготрайни плазмени клетки, секретиращи антитела срещу SARS-CoV-2.  

Според Елебеди тези клетки „си стоят в костния мозък и отделят антитела. Те правят това от мига, в който тялото се е преборило с инфекцията, и ще продължат да правят това до безкрайност… Тези клетки ще живеят и произвеждат антитела до края на живота на въпросния човек.“

Все още не е ясно дали подобни резултати се наблюдават и при хора, изкарали COVID-19 умерени или тежки симптоми, допълват авторите.

Изследването е публикувано в Nature.