Ако живеете близо до натоварен път, може да сте изложени на по-висок риск от развитие на екзема, установи изследване, цитирано от ЮПИ.

Според авторите на проучването хората, които обитават райони, далеч от оживени шосета и магистрали, е по-малко вероятно да страдат от кожното заболяване, пише БТА. За изследването са анализирани данните от медицински досиета на пациенти от Денвър, САЩ за 13-годишен период - от детска до 18-годишна възраст. Тези от тях с екзема били сравнени със същия брой хора в контролна група от пациенти без дерматит. Над 14 000 деца са обхванати в изследването.

Учените са изчислили разстоянието от домовете им до път с годишен трафик над 10 000 автомобила дневно.

Открихме, че деца, които живеят на един километър или повече от натоварен път, е с 27 на сто по-малко вероятно да заболеят от атопичен дерматит в сравнение с живеещите на 500 метра от главен път, каза ръководителят на изследването д-р Майкъл Невид от болница "Нешънъл джуиш хелт" в Денвър, щата Колорадо. 

Резултатите от изследването са публикувани в онлайн приложението на специализираното издание "Джърнъл ъф алерджи енд клиникал имюнолъджи" и ще бъдат представени на конференция на Американската академия по алергии, астма и имунология.