В четвъртък хирурзи от Ню Йорк обявиха, че за пръв път в историята са извършили трансплантация на цяло око на човек - постижение, което се смята за пробив, въпреки че пациентът не е възстановил зрението си, предава Ройтерс.

Според хирургическия екип от NYU Langone Health през шестте месеца след операцията, извършена по време на частична трансплантация на лице, присаденото око е показало важни признаци на здраве, включително добре функциониращи кръвоносни съдове и обещаващо изглеждаща ретина.

"Самият факт, че трансплантирахме око, е огромна крачка напред, нещо, за което от векове се мисли, но никога не е било извършвано", казва д-р Едуардо Родригес, който ръководи екипа.

Досега лекарите можеха да трансплантират само роговицата - прозрачния преден слой на окото.

Реципиентът на окото, Аарон Джеймс, е 46-годишен военен ветеран от Арканзас, който е оцелял след трудова злополука с високо напрежение, при която са унищожени лявата страна на лицето му, носът, устата и лявото око.

Операцията по трансплантацията е продължила 21 часа.

Първоначално лекарите са планирали да включат очната ябълка като част от трансплантацията на лицето само по козметични причини, казва Родригес в интервю за Zoom.

"Ако имаше някаква форма на възстановяване на зрението, щеше да е чудесно, но... целта ни беше да извършим техническата операция" и очната ябълка да оцелее, добавя Родригес.

Каквото и да се случи занапред, ще бъде наблюдавано, каза той.

Понастоящем трансплантираното око не комуникира с мозъка чрез зрителния нерв.

За да насърчат заздравяването на връзката между зрителния нерв на донора и реципиента, хирурзите са събрали възрастни стволови клетки от костния мозък на донора и са ги инжектирали в зрителния нерв по време на трансплантацията, надявайки се, че те ще заменят увредените клетки и ще защитят нерва.

Трансплантацията на жизнеспособна очна ябълка открива много нови възможности, казва Родригес, въпреки че в този случай зрението не е възстановено.

Други изследователски екипи разработват начини за свързване на нервните мрежи в мозъка с незрящите очи чрез поставяне на електроди например, за да се осигури възможност за виждане, каза той.

"Ако можем да си сътрудничим с други учени, които работят по други методи за възстановяване на зрението или възстановяване на образите в зрителната кора, мисля, че сме една стъпка по-близо", каза Родригес.

Джеймс, който е запазил зрението на дясното си око, е знаел, че може да не възстанови зрението си с трансплантираното око.

Лекарите "изобщо не очакваха, че ще се получи, и ми казаха това още в самото начало", казва той.

"Казах им, че дори и да не мога да виждам... може би поне всички вие ще можете да научите нещо, за да помогнете на следващия човек". Така се започва", каза той. "Надявам се, че това ще отвори нов път."

Джеймс все още може да възвърне зрението си в трансплантираното око, каза Родригес.

"Не мисля, че някой може да твърди, че той ще вижда. Но по същия начин не могат да твърдят, че той няма да вижда", каза Родригес. "На този етап мисля, че сме доста доволни от резултата, който успяхме да постигнем с една много сложна от техническа гледна точка операция."