Антиоксидантът ресвератрол в червеното вино предотвратява появата на рак, като спира образуването на протеини, характерни за 50% от туморите. До това заключение достигнаха бразилски учени, цитирани от Daily Mail.

Не е ясно обаче колко точно червено вино трябва да избие човек, за да постигне подобен ефект. 

Учените са анализирали ефекта на ресвератрола върху протеина р53. Той обикновено потиска развитието на туморите, убивайки раковите клетки. Когато мутира обаче образува купове, които подхранват болестта.

Резултатите показват, че антиоксидантът спира струпването на протеина, както и мултиплицирането и разпространяването на раковите клетки.

С какво още е полезно червеното вино?

Виното съдържа монозахарида арабиноза, който засилва имунната система.

Ресвератролът помага да отслабнем, като нормализира метаболизма.

Полифенолите във виното помагат за укрепване на сърдечните клапи и предотврятяват сърдечните заболявания.

Виж още: Науката се произнесе: жените, които пият вино с приятелки, живеят по-дълго

Виното подобрява притока на кръв към мозъка, намалявайки риска от Алцхаймер.

Ресвератролът предотвратява възпалението на ухото, което може да доведе до влошаване на слуха.

Ресвератролът заздравява очните капиляри, с което предотвратява развитието на различни проблеми със зрението.

Ресвератролът се бори с бактериите, които водят до кариес и разрушават зъбния емайл.

Алкохолът във виното забавя отделянето на адреналин, което помага за разтоварване на стреса.

Малко неща могат да подобрят настроението ви в дългите студени вечери така, както чаша греяно вино с плодове и ароматни подправки.

​И нека не забравяме старата максима: лекарство или отрова – зависи от дозата.