Дания стана първата страна, прекратила програмата си за масова ваксинация срещу COVID-19, предаде Си Ен Би Си.

Властите в страната посочват като причина фактът, че вирусът вече е под контрол.

„Пролетта дойде и ваксинационното покритите сред датското население е високо. Затова Националният здравен съвет прекратява масовите усилията за ваксинация срещу COVID-19 за този сезон.“, се казва в изявление на датската здравна служба.

Това означава, че след 15 май хората няма да бъдат канени да си поставят ваксини. Всички обаче ще могат да завършат ваксинационния си курс, ако датата за поставяне на следваща доза е по-късна.

Кампанията за ваксинация срещу COVID-19 в Дания започна малко след Коледа през 2020 г. Оттогава около 4,8 милиона граждани са били ваксинирани, съобщиха от здравните власти, като над 3,6 милиона души са получили бустерна доза.

В изявлението се посочва още, че много хора са били заразени, след като вариантът Омикрон стана доминиращ в страната, което означава,нивата на имунитет сред населението са високи.

„Имаме добър контрол над епидемията, която изглежда отшумява. Процентите на приема в болниците са стабилни, като очакваме скоро да спаднат. Затова закръгляваме програмата за масова ваксинация срещу COVID-19“, каза  Болет Соборг от Националния съвет по здравеопазване.

Соборг настоя, че гражданите все още могат да бъдат ваксинирани през пролетта и лятото, ако искат, и че местата за ваксинация ще останат отворени в цялата страна.

Той добави, че имунизацията все още се препоръчва на хора, за които коронавируса крие завишен риск, като тези на възраст над 40 години и за неваксинирани бременни жени. „Също така щ препоръчваме да завършите започнатия си курс за ваксинация“, каза той.

Датския орган по здравеопазване и лекарства каза, че вероятно през есента ще има нужда от нова ваксинация срещу COVID-19, тъй като вирусът продължава да мутира. Оттам заявиха, че продължат да следят отблизо развитието на епидемията и са готови да подновят усилията за масова ваксинация, ако има нужда от имунизиране на допълнителни целеви групи преди есента.

Източник: Мениджър Нюз