В периода на интензивното израстване много деца се оплакват от неразположение и болки в ставите. Защо става така и какво може да се направи за преодоляване на това състояние?

Възрастта на израстването е период на активна хормонална и психоемоционална промяна. Наталия Конопко, кандидат на медицинските науки, детски кардиолог и педиатър разказва пред letidor.ru какви особености на физическото развитие могат да окажат влияние на здравето на детето, на кои симптоми да обърнем внимание и какви мерки са препоръчителни.

Темповете на физическо развитие и биологично съзряване зависят най-вече от нашата генетична програма. Съотношението на ръст, тегло и гръдна обиколка е важна характеристика за развитието. Има специални методи, при които тези показатели се съпоставят с пола и възрастта и се преценява цялостното състояние. Ако всички характеристики на физическото развитие са в норма, то се счита за хармонично.

Как растат децата

Ръстът се счита за главен критерий за физическо развитие. При момичетата скок в ръста се наблюдава около 10-годишна възраст, достига максимум към 12,5 години и продължава до 17-19 г. При момчетата пикът е във възрастта между 12 и 16 г., като максимумът е на 14,5 г. и завършва около 19-20 г. Да се измерва ръстът е доста важно, защото именно този параметър е основен фактор за нивата на кръвното налягане.

При момичетата на 11 години и при момчетата на 12 г. увеличаването на теглото започва да изпреварва нарастването на височина. Но, ако височината зависи значително от генетичните особености, то увеличаването на килограмите се влияе от фактори на външната среда и преди всичко - от начина на хранене.

Показателят гръдна обиколка помага да се прецени типът телосложение, степента на развитие, мускулната маса и подкожните мазнини.

Причини за безпокойство

В периода на бурното израстване често децата се оплакват от болки в костите и ставите, които преминават и после пак се явяват. Те може да са свързани с физиологичните промени в костната тъкан и в този случай не е нужно никакво лечение. Достатъчно е просто да се подобри кръвообращението – с масаж и загряване на мястото на болката.

Но понякога под маската на проблем с израстването може да се крият състояния или заболявания, които изискват лечебен контрол. Повод за преглед при педиатър са следните симптоми:

- подуване на ставите, зачервяване на кожата над тях;

- затруднени движения на ставите;

- болки в ставите в сутрешните часове;

- скованост – когато на детето е нужно време, за да възстанови нормалната подвижност на става или стави.

Важно е да обръщате внимание и на общото му състояние: активност, сън, апетит, телесна температура. Ако има отклоения от нормата при тези параметри и, ако детето се оплаква от болки в ставите, е нужен лекарски преглед.

Зона на особено внимание – съединителната тъкан

Освен всичко, изброено дотук, съществуват и така наречените „гранични състояния“, които не са патологични процеси, но трябва да са в норма. Става въпрос за нарушения на развитието на съединителната тъкан, съставляваща основата на всички органи и тъкани и преди всичко – костната и мускулната. Патология на съединителната тъкан, при която се понижава нейната сила, се нарича дисплазия, което на гръцки означава „нарушение в образуването“. За последните десетилетия такъв проблем се наблюдава все по-често: преди години се срещаше у 26% от децата, а днес – при 80%.

Нарушение в образуването на съединителната тъкан може да се получи по много причини: патологична бременност и раждане, стрес, хиподинамия, неправилно хранене, вредни навици, неблагоприятни екологични фактори и др.