Развалени зъби, подути венци и рак на устната кухина: близо половината от населението на света се бори с орални заболявания, предаде Франс прес, позовавайки се на Световната здравна организация (СЗО).

В нов доклад СЗО посочва, че 45 процента от населението на света, или около 3,5 милиарда души, страдат от заболявания на устната кухина. 

"Оралното здраве отдавна е пренебрегвано в световното здравеопазване, въпреки че евтините превантивни мерки могат да предотвратят много от тези заболявания", каза в изявление генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус.

В доклада на здравната организация, който предлага първата цялостна картина на тежестта на заболяванията на устната кухина в 194 държави, се посочва, че през последните 30 години регистрираните случаи са се увеличили с 1 милиард.

Това е "ясен признак, че много хора нямат достъп до профилактика и лечение на тези заболявания", най-често срещаните от които са кариес, болести на венците, загубата на зъби и ракът на устната кухина, се казва в доклада. 

Нелекуваният кариес е най-често срещаното заболяване, засягащо около 2,5 милиарда души по света. Около 1 милиард страдат от заболяване на венците, което е основна причина за пълна загуба на зъби.

Според СЗО всяка година се диагностицират около 380 000 нови случая на рак на устната кухина, предава БТА. Основните рискови фактори са високата консумация на захар, както и употребата на тютюн и алкохол.

Световната здравна организация насърчава властите да се справят с тези общи рискови фактори "чрез промотиране на балансирано хранене с ниско съдържание на захари, спиране на тютюнопушенето във всичките му форми, намаляване на консумацията на алкохол и увеличаване на достъпа до ефективни и достъпни флуорирани пасти за зъби".