Учени от университета на Бирмингам, Великобритания, са доказали ефективността на биоактивното стъкло със сребро за защитата на рани от микроби, съобщава сайтът на учебното заведение.

Биоактивното стъкло представлява синтетичен разградим биоматериал, който може да се използва за запълване на местата на извадени зъби, за заместване на черепни кости и за други хирургични приложения. 

Сребърните йони действат като антибактериални агенти, тъй като могат да проникват през стените на бактериалните клетки и да нарушават жизнения им цикъл. В превръзките за рани обаче те са склонни да се превръщат в сребърен сулфид или сребърен хлорид, което може да намали антимикробната активност и да попречи на успеха на лечението, пише БТА. Авторите на настоящото изследване са решили да тестват въздействието на лигирано със сребро биоактивното стъкло върху биофилми, образувани от Pseudomonas aeruginosa - резистентна на антибиотици бактерия, която колонизира хронични рани. 

Експериментите са направени с влакнесто биостъкло, което се използва при трансплантации за подпомагане на растежа на тъканите.

Оказало се, че този метод свежда до минимум превръщането на сребърните йони в сребърен хлорид и по този начин запазва антимикробната активност. 

Авторите на изследването се надяват, че материалът им ще намери приложение в стоматологията или при лечението на тежки и хронични рани.