Благодарение на неуморните усилия на изследователи и активисти днес терапиите на човешкия имунодефицитен вирус (ХИВ) постигат фантастични резултати. Хората, живеещи с ХИВ и подложени на ефективни лечения, вече не могат да предават вируса (веднъж щом вирусният товар стане неоткриваем, той е непредаваем) и лекарствата могат да бъдат пригодени по такъв начин, че да бъдат понесени добре от организма.

Това, което все още ни се изплъзва обаче, е лек. Огромното предизвикателство се дължи на умението на ХИВ да се крие в клетките – свойство, наречено ХИВ латенция.

Сега изследователи откриха доказателства, че лекарство, използвано при ракова имунотерапия, може да се окаже ключов инструмент с битката с това умение на вируса. Откритията им са публикувани в научния журнал Science Translational Medicine.

Въпросното лекарство се казва пембролизумаб и вече се използва. То представлява моноклонално антитяло, което може да възроди изтощената имунна система и да поддържа Т-клетките, борещи се с раковите клетки, в кондиция. Изглежда, то може да прочисти ХИВ и от т.нар. скрити резервоари.

„В това изследване успяхме да покажем, че в кохорта от 32 души, болни от рак и живеещи с ХИВ, пембролизумаб успява да повлияе на ХИВ резеровара, което е изключително вълнуващ резултат, в който имат принос множество групи по света“, казва проф. Шарън Люин, съавторка на проучването и директорка на института по инфекции и имунитет „Питър Доърти“.

Екипът открива, че дори един цикъл на лечение с това лекарство успява да подрие ХИТ латенцията. Този ефект е много по-голям след шест цикъла.

Клиничните тестове са проведени в различни части на САЩ чрез Cancer Immunotherapy Network, базирана в ракова изследователски институт „Фред Хътчинсън“ в Сиатъл. Цялото проучване е ръководено от проф. Томас Улдрик, онколог и експерт по ракова имунотерапия.

Екипът е проучвал как имунната система в тези пациенти започва да откликва на ХИВ (не само как се преборва с ХИВ латенцията). Лекарството може да стимулира Т-клетките бийци да атакуват и ХИВ по същия начин, по който нападат и раковите клетки.

Новото откритие може да проправи път за потенциален лек на ХИВ, но изследванията са все още в твърде ранен стадий. Въпреки че лекарството е одобрено, то върви ръка за ръка с множество странични ефекти и на този етап не е уместно да се дава на пациенти без рак, но с ХИВ.

„В момента страничните ефекти от имунотерапията са значителни. Така например 5-10 процента от хората ще имат нетолерантност към лекарството. Когато става дума за рак, това не е особено голям проблем, тъй като болестта е животозастрашаваща. При ХИВ обаче ситуацията е много по-различна“, казва професор Люин.

„Хората днес могат да водят нормален и здравословен живот с ХИВ. Ето защо която и да е интервенция с цел лек трябва да е минимално токсична.“

Източник: IFLScience