Изследователи от университета в Улу, Финландия, и университета „Макгил“, Канада откриха, че умората и депресията са сред 6-те основни ключови рискови фактора, които предразполагат към хронична болка.

В проучването, базирано на изкуствен интелект, взимат участие 48 000 души, наблюдавани в продължение на девет години. Използвайки данни от британската Биобанка, която регистрира близо половин милион души, изследователите проучват 99 рискови фактора, за да определят шестте най-важни.

Основните фактори са:

  • затлъстяването (индекс на телесната маса над 30 kg/m2)
  • безсънието
  • умората
  • честото усещане за депресия
  • дали лицето търси медицинска помощ за психични проблеми.
  • преживяването на стресови събития в живота като развод, безработица или смърт на съпруг/съпруга

Високорисковият резултат предсказва разпространението на хроничната болка през деветгодишния период на наблюдение, докато нискорисковият резултат показва потенциално възстановяване от хроничната болка през същия период.

Според професор Яро Карпинен и постдокторанта Евелина Хейкала от Университета в Улу тези открития могат да помогнат за разработването на по-систематичен подход за идентифициране на рисковите фактори за болка, което потенциално може да доведе до по-интензивно лечение и целенасочено разпределение на ресурсите за високорискови пациенти.

Хроничната болка засяга до 20% от населението на света и откритията на учените биха могли да допринесат за по-ефективна превенция и лечение.

Изследването е публикувано в Nature Medicine.