Редица фактори са определящи за това дали ще се радвате на спокоен и непробуден сън. Неговата продължителност, твърдостта или мекотата на матрака, материята на спалното бельо, светлината или тъмнината (според предпочитанието) в спалнята, душевната нагласа и не на последно място подходящата пижама или нощница. Тя не бива да бъде нито прекалено тясна, нито прекалено широка. Но пробвали ли сте някога да спите чисто голи? Това може да окаже благотворно въздействие върху съня, здравето и интимните ви отношения. Ето пет причини защо е полезно да спите голи.

1. Телесната температура се регулира.

Когато човек спи, телесната му температура автоматично спада, а дебелата пижама пречи на тази естествена реакция. Така сънят ви може да стане неспокоен и на следващия ден да не сте достатъчно отпочинали. Като спите голи, предотвратявате претоплянето на тялото и кожата ви диша.

2. Отделят се хормони на съня.

Мелатониновият баланс е гаранция за здрав сън. Този хормон на съня се регулира по естествен начин през нощта. Светлината и температурата в спалнята също оказват влияние върху нивото му. най-добре помещението да е съвсем тъмно, а температурата на въздуха да не надвишава 21 градуса.

3. Заздравява се интимната връзка.

Интимните отношения също печелят от голото спане. Ако партньорът ви спи до вас както майка го е родила, в тялото се произвежда половият хормон окситоцин. Той повлиява положително съня и се грижи за чувството на щастие. Освен това заздравява междучовешките отношения, включително връзката с интимния партньор.