Понякога родителите знаят със сигурност, че детето има проблеми със зрението: болестите се диагностицират в ранна възраст и то слага очила. Има обаче ситуации, когато зрението внезапно започва да се влошава, например поради голямо натоварване в училище или след нараняване.

Как родителите да разберат, че е време да потърсят помощ?

Ето някои нетипични признака за проблеми със зрението, на които трябва да обърнете внимание.

Губи реда, докато чете

Децата от предучилищната група в детската градина, както и учениците, могат да имат затруднения с четенето. Често възрастните смятат, че то е разсеяно и все още не проявява интерес към конкретен текст, но всъщност причината може да се крие във влошаването на зрението.

Ако детето постоянно се обърква при четене, губи части от текста и трудно ги намира, лекарят може да диагностицира амблиопия. Хората наричат ​​болестта "мързеливо око", причината е нарушение на зрителния анализатор.

Детето накланя глава, за да вижда по-добре

Родителите знаят, че ако детето започне да присвива очи, да приближава книгата или играчките до лицето си, за да ги разгледа от близо, има проблем.

Има обаче един по-малко очевиден признак на зрително увреждане: детето накланя или обръща главата си, за да види по-добре. Според експерти от Mayo Clinic това може да е признак късогледство, далекогледство или астигматизъм.

Концентрира се трудно

Проблемите със зрението, които не са открити навреме, могат да се проявят със същите симптоми като разстройство с дефицит на вниманието и хиперактивност.

За едно дете може да бъде трудно да седи неподвижно дълго време, то бързо губи интерес към настолни игри, пъзели и конструктори. Тези, които имат проблеми с концентрацията, трябва да преминат цялостен преглед от офталмолог, за да се изключи грешна диагноза.

Различни дейности могат да бъдат трудни за детето и заради проблеми с очите.

Снимка: Getty

Детето отказва да рисува или да играе с пластилин

Може също така да отказва да се занимава с музика, да си пише домашните, да разглежда редки монети или камъни. Трудностите може да не са свързани с мързел и липса на интерес, а с това, че детето не вижда добре.

А може и да има главоболие поради прекомерно натоварване на очите. Добре е да проверите.