Смърт от Космоса: Какво представляват изригванията на гама-лъчите?

30 януари 2019 г., 18:26
1209

Гама-лъчите (γ-лъчи, гама-радиация) са форма на електромагнитно излъчване с много малка дължина на вълната – от порядъка на 10-11 m, получаващи се при субатомни реакции, например радиоактивен разпад. Имат силна проникваща способност, висока честота - 1019 Hz и силно йонизиращо действие, поради което са опасни за живите същества.

Енергията им е в диапазона 105 – 109 eV. Гама-лъчите, за разлика от α-частиците и β-частиците, не се отклоняват в електромагнитно поле.

Обикновено те достигат до нас като фотони с енергия над 100 keV. В електромагнитния спектър те са разположени в областта на големите честоти и съответно са с малка дължина на вълната. Радиоактивните материали могат да излъчват гама-лъчи. Те проникват дълбоко в живите тъкани и могат да предизвикат рак. Подобно на светлината, и гама-лъчите са съставени от фотони, но при гама-лъчите тези фотони имат изключително голяма енергия.

Изображение: Shutterstock

Представете си, че можете да съберете енергията от всяка една звезда в радиус от 100 млн. светлинни години. От хиляди галактики, всяка от които има милиарди звезди. Опитайте се да си представите, че сте способни да вземете този вид енергия и да го използвате в най-голямото супер оръжие във Вселената. Разрухата, която ще причините, е невъобразима.

Всъщност, не е нужно да си го представяте, защото всичко това вече съществува под формата на изригвания на гама-лъчи. Какво представляват тези „космически снайперисти“, които обстрелват Вселената на произволни интервали от време. Какво ще се случи, ако ни уцелят?

Поредното интересно видео на популярния YouTube канал Kurzgesagt – In a Nutshell ще се опита да отговори на този въпрос.

Налични са субтитри на български.

Ключови думи:
Коментари