През 2030 г. ще летим от Лондон до Ню Йорк за 29 минути

26 март 2019 г., 11:05
2037

Снимка: Elena11 / Shutterstock

Благодарение на компанията SpaceX до 2030 г. ще можем да летим по направление Лондон – Ню Йорк само за 29 минути, предвиждат анализатори, предава bTV. Един от най-дългите полети в момента Лондон – Сидни би продължил по-малко от час, ако SpaceX осъществи целите си да направи пътуването с ракети извън земната атмосфера достъпно.

Швейцарската инвестиционна фирма UBS предвижда, че подобен тип превози биха фалирали традиционните самолетни компании и дългите полети ще останат в миналото. Те изчисляват, че до 2030 г. пътуването с ракети би носило 19,5 млрд. долара на година.

Мечтата на SpaceX да направи пътуването в Космоса достъпно за масовата публика би струвало около 2,3 млрд. долара на година.

“Докато повечето хора смятат, че пътуването на Земята чрез ракети изглежда като научна фантастика, ние смятаме, че има огромен пазар за това. Космическият туризъм, макар в начална фаза, също има огромен потенциал. С времето цените ще паднат благодарение на развиването на технологиите и това ще го направи по-достъпен”, коментират Джаръд Касъл и Майлс Уолтън от UBS в интервю.

За 2018 г. 150 млн. души са прекарали повече от 10 часа в полети. Според анализатори дори малък процент да се ориентира към пътуването с ракета, пазарът отново би бил огромен за подобен тип придвижване.

Ако всички планове на SpaceX се осъществят, космическата индустрия би струвала 805 млрд. долара до 2030 г.

Коментари