Американската космическа агенция NASA планира да изпрати смарт подводница, която самостоятелно да изследва ледените океани на една от луните на Сатурн – Титан, пише Science Alert.

Подводницата ще изследва океаните от течен метан и етан, които покриват повърхността на спътника, изпращайки ценни данни към Земята, обяви криогенният инженер Джейсън Хартуиг на Симпозиума за иновативни концепции на NASA  (NIAC) през изминалата седмица.

Технологичният план на подводницата включва гигантска комуникационна „перка” на гърба, която ще осъществява пряка връзка с приемници на Земята, покривайки разстояние от около 1429 милиона километра.

Шестметровата подводница ще има и интересна баластна система – тя ще поглъща течност, когато иска да потъне и ще я изпуска, за да изплува нагоре. На Титан няма да има резервоари с гориво, така че е от решаващо значение подводницата да използва възможно най-малко енергия.

Както можете да очаквате, подводницата ще бъде оборудвана с всички метеорологични инструменти, сред които набор от различни сензори, радарно и сонарно оборудване, плюс камери, които ще изграждат възможно най-добрите изображения, за да ни дадат представа как изглежда Титан отблизо.

Спътникът е изключително студен, покрит с течен метан и облаци от цианид, но това представлява интерес за учените, тъй като наподобява ранната Земя.

Като изключим Земята, това е единственото известно тяло в Слънчевата система със стабилни течни океани на повърхността си. Неговата атмосфера работи по начин, подобен на Земната, с подобни на земните хидрологични цикли, които определят как водата преминава от едно състояние в друго.

Едно от основните предимства е гъвкавостта на плавателния съд. На повърхността той може да измерва вълните, атмосферата и вятъра, а щом се спусне под водата, да изследва композицията на течността, в която плава и да взима проби от дъното.

Дизайнът на проекта обаче ще трябва да изчака докато учените видят какво ще открие космическия апарат Cassini за Титан и неговите морета. Очаква се той да бъде преразгледан през март 2017 г. Тогава новата информация от Cassini за дълбочините, наляганията и температурите на Титан ще бъде използвана, за да се адаптира дизайна на подводницата. Ще мине известно време тя да се отправи към спътника на Сатурн – първата мисия е насочена условно за 2038 г.

Междувременно, можем да добием представа за новата вълнуваща мисия, като гледаме тази анимация.