Черните дупки са гигантски поглъщащи материя обекти, които сякаш със самото си съществуване не оспорват законите на физиката. Те са толкова странни, че когато Айнщайн за първи път прогнозира с уравненията си за тях, не може да повярва, че те действително съществуват. Но като хора, които пишат често за черните дупки, смятахме, че отдавна вече ве можем да бъдем шокирани от това колко огромни и странни са те, пишат колегите ни от Science Alert. Докато... не видяхме това видео от YouTube канала morn1415, известен със своите сравнения на мащабите във Вселената. 

Започва драматично, но когато стигнете до визуалните сравнения, ще видите защо. 

Първо, черните дупки ще се образуват чрез процес, известен като „гравитационен колапс“. Огромна маса се концентрира в сравнително малка област от време-пространството, при което гравитацията ѝ нараства дотолкова, че скоростта, необходима за преодоляването ѝ (втора космическа скорост) се изравнява със скоростта на светлината. Радиусът на тялото в този момент се нарича радиус на Шварцшилд. 

За Слънцето това означава да се свие в размерите на малък град. Земята трябва да се смачка горе-долу до размерите на фъстък. Това само по себе си е невероятно. 

След което си представете колко масивни са черните дупки, които са ни известни, например XTE J1650-500, която е приблизително с размерите на Манхатън, но има масата на три или четири слънца. Забележително, но това е един от най-малките „разрушители на светове“, които са ни известни. 

Има „средноголеми“ черни дупки, като М82 Х-1, които са с размера на Марс и имат масата на 1000 слънца. 

И тук дори не сме стигнали до супермасивните черни дупки, които се откриват в центъра на почти всяка голяма галактика, която ни е известна. 

Една от тези черни дупки има масата на 20 милиарда слънца. Не се опитвайте да си го представите в перспектива – мозъкът ви просто няма да го поеме. 

Видеото по-долу ще ви даде представа колко масивни могат да станат черните дупки. 

Дори да си мислите, ще бъдете шокирани.