Млечният път е откраднал някои от най-древните си звезди от други, по-малки галактики, които са се унищожили взаимно след свирепи сблъсъци. Това показаха симулации със суперкомпютър в британския университет "Дърам". Според резултатите, някои от най-старите светила около нас не са "местни" и не са се образували по време на процесите, зародили галактиката преди 10 милиарда години.

Останките от разрушени съседки на Млечния път са се формирали преди около 5 милиарда години и са били привлечени от по-силното гравитационно поле на териториите, които днес оформят така наречения "звезден ореол" на нашата галактика.

"Превърнахме се в звездни археолози и започнахме да разравяме вероятните места, където може да има такива чужди и древни звезди", обяви участникът в проучването Андрю Купър. "Подобно на старите скални пластове на Земята, които разкриват историята на планетата, звездният ореол пази хрониката на един драматичен праисторически период от живота на Млечния път, който е завършил много преди раждането на Слънцето."

Симулациите на екипа проследяват различни процеси от миналото на близкия космос още от вероятната дата на формирането на Вселената преди 13 милиарда години. С помощта на възприетите принципи на универсалните физични закони специалистите изчисляват по какъв начин гравитационните полета на ореолите от тъмна материя на галактиките са привличали с времето чужди звезди.

"Симулациите ни наподобяват чертежи на процесите, чрез които се формират галактиките", обясни директора на института по изчислителна космология в "Дърам" Карлос Френк. Резултатите според него показват, че младостта на Млечния път е била бурна и изпълнена с борба за надмощие между десетки новосформирани галактики. Победата на Млечния път остава като спомен благодарение именно на "трофеи" като заграбените звезди.