"Кеплер", ловецът на планети, затваря своите очи

31 октомври 2018 г., 14:10
139

"Кеплер", който бе изстрелян на 6 март 2009 г., ще остане на своята орбита, която е безопасна за космическите полети. Източник: NASA/JPL-Caltech/Wendy Stenzel - (image link), Public Domain, Link

"Кеплер" - легендарният космически телескоп на NASA - ще бъде официално "пенсиониран" след 9 години в Космоса. Той помогна за откриването на над 2600 екзопланети, които имат потенциални условия за живот. 

NASA прекратавя мисията на "Кеплер", тъй като горивото на телескопа е изчерпано. Без него той не може да коригира орбитата си, както и да прави снимки. Затова телескопът е оставен в сегашната си безопасна орбита, която е далеч от Земята и не представлява опасност за планетата.

"Кеплер" надхвърли многократно всички наши очаквания и ни помогна за изучаването и търсенето на живот както в Слънчевата система, така и отвъд нея. Той ни показа колко много планети може да има в Космоса и ни осигури напълно ново поле на изследвания. Неговите открития хвърлиха светлина върху нашето място във Вселената...", коментираха от американската космическа агенция.

Щафетата на "Кеплер" се поема от космическия телескоп "Тес", който беше изведен в орбита от НАСА през април 2018 г. Неговата задача също е да открива планети, сродни на Земята, които се намират в зоната на обитаемост. За разлика от "Кеплер" обаче, "Тес" разполага с огледало с диаметър 6,5 метра, което събира много повече светлина. Размерите на самия телескоп са 1,5 м на 1,2 м (без слънчевите панели). Теглото му е едва 362 кг. Оборудван е с четири широкоъгълни камери и слънчев сенник, който да спира пряката светлина, докато те работят. 

Ключови думи:
Коментари