Първите резултати от един от най-любопитните космически експерименти в историята на космическите полети бяха оповестени наскоро. 

Астронавтите Скот и Марк Кели са еднояйчни близнаци, които стават доброволци във следния експеримент: Скот излита в космока с други астронавти и прекарва 340 дни там, докато Марк остава на Земята. Проектът Twin Study е създаден, за да проучи ефектите, които има дългосрочният престой в Космоса върху човешкото тяло. 

Тъй като еднояйчните близнаци имат един и същи генетичен материал, изследването дава на учените от НАСА множество медицински данни, които ще бъдат анализирани в близко бъдеще.

И въпреки че допълнителният анализ на резултатите е още в ход, някои доста интересни резултати вече са достъпни за широката публика. 

В краищата на човешките хромозоми са разположени участъци от ДНК, известни като теломери. Тяхната дължина намалява с всяко делене на клетката. След множество копирания теломерите стават твърде къси и клетката не може повече да се дели. Това е един от факторите, които отговарят за стареенето и същевременно предпазват от ракови заболявания. Учените са установили, че докато Скот е в орбита, теломерите му стават по-дълги от тези на неговия брат близнак. Изненадващо обаче теломерите на астронавта се връщат към предишната си дължина скоро след връщането му на Земята. 

Друг забележителен резултат от изследването е, че по време на престоя в Космоса, при ДНК на Скот се наблюдават и други малки разлики в сравнение с тази на брат му. Въпреки това тези индикатори се връщат към предишното си равнище след време. Все още не е напълно ясно какво точно означават тези резултати, тъй като изследванията далеч не са завършени и НАСА планира да проведе изследвания и с други астронавти. 

Но този експеримент навежда на мисълта за прочутия Айнщайнов „парадокс на близнаците“, според който ако единият близнак пътува в космоса със скорост, близка до тази на светлината, той ще се завърне у дома по-млад. Разбира се, космическите кораби не летят със скоростта на светлината. Но може би един ден този експеримент ще хвърли светлина върху въпроса за стареенето и борбата с него. 

И кой знае? Може би космическите мисии ще помогнат на учените да се придвижат една стъпка напред към жадувания еликсир на младостта. Всичко това обаче е още в сферата на фантазията. 

Източник: Bright Side