Ако астероид се разпадне в Космоса и никой не го чуе, издава ли в действителност звук? Не, защото там няма въздух. Но пък за сметка на това от подобно събитие би се получила една чудесна снимка.

Телескопът „Хъбъл“, както и няколко земни телескопа, заснеха две тесни и подобни на опашките на комети останки от астероид, известен като 6478 Gault. Той бавно, но сигурно, се саморазрушава в Космоса.

„Gault е особено обикновен и скучен астероид, което означава, че по всяка вероятност представлява купчина прах и боклуци с различни размери – от прах до гигантски скални блокове” – събрани на едно място – казва Жан Клейна, водещият автор на изследването в интервю за IFLScience. Това, което е по-интересното в случая, са обстоятелствата около самия астероид.

Той е около 4 км широк и е открит през 1988 г. Това е един от малкото космически обекти, при който се наблюдава специфичен процес. Слънчевата светлина затопля повърхността му и това довежда до отделяне на инфрачервена радиация. Топлината и импулсът, които са произвеждат впоследствие, предизвикват малка сила, която започва да върти астероида все по-бързо. Ако тази „центрофуга“ преодолее гравитацията, космическото тяло става нестабилно и то започва да се разпада така, както виждаме при Gault.

Наблюденията са публикувани в Astrophysical Journal Letters.