Горивото на първия същински междупланетен апарат на NASA се изчерпа

02 ноември 2018 г., 15:19
180

По всяка вероятност апаратът ще остане в "мълчаливата" орбита на планетата джудже поне няколко десетилетия.

Илюстрация: Marc Ward / Shutterstock

NASA потвърди, че горивото на космическия апарат Dawn (в превод на български "зора") е изчерпано. Това е една от най-недооценените космически мисии за последните години.

Dawn бе в орбитата на планетата джудже Церера - най-големия обект в астероидния пояс. Опитите на астрономите да осъществят контакт с него през последната седмица обаче останаха напразни. Това означава, че горивото на космическия апарат най-вероятно е изчерпано. Нещо, което принципно се очакваше да се случи.

„Той надхвърли многократно очакванията на учените, като за своя 11-годишен период изпрати редица страхотни фотографии“, заявиха от NASA.

Dawn е роботизиран космически апарат, изпратен от NASA на космическо пътешествие към два от най-масивните членове на астероидния пояс - астероида 4 Веста и планетата джудже Церера. Изстрелването е извършено на 27 септември 2007 г. Dawn навлиза в орбита около 4 Веста на 16 юли 2011 г. и я напуска на 5 септевмри 2012 г., като поема курс към Церера, която по график трябва да достигне към 2015 г.

Апаратът е конструиран от Лабораторията за реактивно движение на NASA и е първата американска изследователска мисия, в която се използва придвижване единствено чрез йонен двигател. В изграждането на някои от компонентите на апарата са участвали и европейски партньори – Германия, Италия и Нидерландия. Dawn е първият космически апарат, изследвал 4 Веста и Церера. 

Ключови думи:
Коментари