Светлината на едни от най-ярките обекти в познатата ни Вселена може рязко да изгасне по волята на черните дупки, които ги захранват, пише агенция Фокус. Ново изследване разкрива драматичен пример за такъв обект, наречен „променящ вида си квазар“. Той изглежда е спрял да блести преди десетина години, когато не е останал газ, който черната му дупка да изсмуква. „Поне временно свръхмасивната черна дупка е останала без гориво,“ казва Джеси Ръное от Пенсилванския щатски университет.

В центровете на повечето галактики има свръхмасивни черни дупки с тегло от хиляди до милиарди пъти теглото на Слънцето. Когато черните дупки поглъщат намиращия се наблизо газ и прах, те произвеждат невъобразимо ярка светлина и радиовълни. Тези звездни обекти са квазари. Ако материалът, поглъщан от черната дупка свърши обаче, мощната светлина на квазарите бързо угасва, предполага проучването.

Астрономите са свикнали да наблюдават обекти, които се променят в продължение на милиони или милиарди години, затова учените с изненада са забелязали обект, променил се за около десет години.

„Това е напълно нов феномен,“ заявява Джон Руан от Вашингтонския университет във Сиатъл. „Никога не сме виждали квазар, който тъкмо спира да свети,“ добавя той.

Няколко може да са причините за рязкото спиране на светлината на квазар и учените са се опитали да установят какво стои зад драматичното потъмняване на наблюдавания обект. Те са изключили наличието на масивен облак от газ и прах, движещ се между Земята и квазара. Екипът е разгледал и възможността това изобщо да е не квазар, а яркият блясък на разкъсана от черната дупка звезда, но такова явление би протекло за месеци, а не за години. Най-вероятното обяснение е, че вътрешният диск на материала, заобикалящ черната дупка е бил изконсумиран от гиганта.