Има потенциална вероятност 878 астероида да се сблъскат със Земята в идните 100 години, сочат данни на Европейската космическа агенция, цитирани от "Дейли мейл".

Този риск трябва да бъде сведен до минимум, защото дори ударът на малък астероид може да доведе до пагубни разрушения, посочват учените от агенцията.

Екипи на Европейската космическа агенция вече разработват технология, която да отклоняват космическите скални късове. Тактики и стратегии за сигурен щит срещу астероиди ще бъдат обсъжданина няколко срещи в Европа през следващите дни.

Новината за опасността от космическите "нашественици" идва на фона на предупреждението от НАСА, направено още в края на миналия месец за очаквано доближаване до Земята на астероид, по-голям от "Емпайър стейт билдинг".

Космическата скала, наречена 2000 QW7, ще бъде най-близо до планетата ни в събота, 14 септември, движеща се със скорост от 22 530 км/ч. Въпреки, че изчисленото разстояние, на което се очаква да прелети покрай Земята е 4 828 032 км, това се счита за близко преминаване, според НАСА.

Космическото скално образование е със среден диаметър от 951 до 2 133 м, което означава, че ако беше сграда на Земята, щеше да е втората най-висока в света.

Източник: Мениджър Нюз