Атмосферата на Слънцето е съставена от няколко слоя, но главните са фотосфера, хромосфера и корона. Именно в тези слоеве слънчевата енергия, която си пробива път от вътрешните слоеве на слънцето, се засича като слънчева светлина.

Най-ниският слой на слънчевата атмосфера е фотосферата. Тя е дебела около 500 километра. В този слой слънчевата енергия се освобождава като светлина. Както е известно, заради голямото растояние между Слънцето и и Земята, тази светлина достига нашата планета за около осем минути.

Фотосферата се характеризира със светла, гранулирана плазмена структура и тъмни, по-студени слънчеви петна, които се образуват когато магнитното поле на слънцето пробие през повърхността. Наблюдава се движение на слънчевите петна по диска на слънцето. Именно тези наблюдения са довели исторически астрономите до заключението, че слънцето се върти около оста си. Тъй като слънцето ефективно е гигантска топка от газ без твърда форма, различните региони от слънцето се въртят с различни скорости. Така например, екваториалните региони се завъртат за около 24 дни, докато на полюсните региони пълната ротация отнема около 30 дни.

Фотосферата е също и източника на слънчевите изригвания: това са дългите “езици” от огън, които достигат на стотици хиляди километри над повърхността на слънцето. Изригванията произвеждат ултравиолетова радиация, рентгенови лъчи, електромагнитна радиация и радио вълни.

Следващият слой е хромосферата. Тя излъчва червеникава светлина, продукт на изгарянето на супер горещ водород. Но червеният ръб може да се наблюдава от Земята само по време на пълно слънчево затъмнение. По друго време светлината на хромосферата е обикновено твърде слаба за да се види на фона на много по-ярката фотосфера.

Третият слой на слънчевата атмосфера е неговата корона. Тя също може да се наблюдава само по време на пълно слънчево затъмнение. Явява се като бели потоци от йонизиран газ като се излива навън в космическото пространство. Температурите в слънчевата корона могат да достигнат до 2 милиона градуса по Целзий. Когато газовете се охладят се превръщат в познатия слънчев вятър.

Източник: Space.com