Енигматичните черни дупки никога досега не са били наблюдавани директно. Скоро обаче това ще се промени, след като международен екип от астрономи ще свърже голям брой телескопи на Земята в надежда да заснеме за първи път образа на черна дупка.

Черните дупки са региони от пространство-времето, в които привличането на гравитацията е толкова силно, че нищо, включително и светлината, не може да избяга оттам, веднъж след като е достигнало на определено растояние от нея.

Съществуването на черните дупки е било предсказано математически от Карл Шварцшилд през 1915 г. като решение на уравненията на Общата теория на относителността на Айнщайн.

Досега астрономите имаха само индиректни доказателства за съществуването на черните дупки, като например за супермасивните дупки, които се намират в центъра на големите галактики и са до милиард пъти по-масивни от нашето Слънце. Те се състояха основно от наблюдения на огромното гравитационно привличане на всички обекти в определена близост до дупката.

Екипът зад телесопа Хоризонт на Събитията се надява да успее да занеме за първи път хоризонта на събитията на черна дупка този Април. 

Източник: Science Alert