Астероидът 2019 SP3, който NASA класифицира като „потенциално опасен“, ще прелети днес край Земята.

Обектът е голям почти колкото Бъкингамския дворец. Неговата широчина е 19 метра, докато височината на прословутата постройка е 24 метра.

Разстоянието, на което ще мине покрай планетата ни, е 372 868 км - почти толкова, колкото и това до Луната.

Въпреки че е определен като потенциално опасен, астероидът няма да ни удари. А дори и да го направи, щетите, които ще нанесе, ще са ограничени.

Наскоро стана ясно, че NASA и Европейската космическа агенция обединяват усилията си за амбициозна мисия за използване на космически кораби за отклоняване на астероид. Те обсъдиха идея, която според тях представлява реален метод за защита на планетата ни. Проектът ще бъде насочен към по-малкото тяло на двойния астероид Дидимос, който обикаля около Земята и Марс. Единият космически кораб е предназначен да го унищожава, а другият ще изследва останките на Дидимос, след като бъде разбит.

Основното тяло на Дидимос е с размери около 780 м, а по-малкото е около 160 м - малко повече от Голямата пирамида в Гиза. По-малкото тяло обикаля около основното тяло с няколко сантиметра в секунда, което прави работата по промяната на курса му напълно възможна, смятат учените.

NASA ще осигури единият от космическите кораби за първата част от мисията и той трябва да бъде готов през лятото на 2021 година.