В древни времена хората вярвали, че Земята е плоска и че се поддържа от три гигантски кита. Днес сме запознати с Големия взрив, черните дупки и постоянно разрастващата се вселена.

Сигурни сме, че съществуват още множество невероятни открития, които човечеството тепърва предстои да направи. Междувременно… представяме ви 10 невероятни факта за нашата Вселена, които ще ви удивят.

***

99 процента от материята е празно пространство. Ако отстраним това пространство от атомите ни, тогава цялото човечество (7 млрд.) ще може да се побере в едно кубче захар.

Освен Антарктика, само едно друго парче земя на планетата не принадлежи на някоя държава. Бир Тауил се намира между Египет и Судан, но нито една от страните не желае тази територия.

Всеки от нас се състои от атоми, които някога са били част от звезди, избухнали преди милиарди години.

На земята съществуват около 8,7 млн. различни видове. Всеки ден до 200 от тях се превръщат в изчезнал вид – подобно темпо не е било наблюдавано от изчезването на динозаврите.

Малък процент от статитката, която виждате на телевизора си, всъщност е остатъчно зарево от Големия взрив.

Една година на Венера се равнява на 224 земни дни. Един ден на Венера обаче е равен на 243 земни дни. С други думи - един ден на Венера е по-дълъг от една година.

Почти всички  водородни атоми в нашите тела са се образували в Големия взрив - преди около 13,7 милиарда години.

За да напуснете Земята и да навлезете в Космоса, се приема, че трябва да достигнете линията Карман, намираща се на 100 км височина. За да станете американски астронавт, трябва да достигнете единствено 80 км.

Денят на Земята се увеличава с 2 милисекунди на век. След 200 млн. години едно денонощие ще трае 25 часа, а годината ще има 355 дни.

Слънцето съставлява 99,8 процента от маста в Слънчевата система. То е толкова голямо, че в него могат да се поберат 1,3 млн. планети, големи колкото Земята.

Във Вселената има повече звезди, отколкото песъчинки на Земята.

В световните океани има 20 млн. тона злато. То е толкова разредено, че само 1 литър морска вода съдържа 13-милиардна от грама.

Преди 2 млрд. години на земята е имало ядрени реактори. Те са се образували по естествен път в ураниевите залежи в Габон и са произвеждали енергия, достатъчна за захранването на около 30 тостера.

Вселената ухае на малина, ром, бекон, печени бадеми и барут.

Неутронните звезди са толкова гъсти, че само една чаена лъжичка от техния материал ще тежи повече от връх Еверест.

Обикновената материя, която виждаме, съставлява едва 5 процента от Вселената. Останалата част е тъмна енергия и тъмна материя, за които все още не знаем почти нищо.

В Западна Африка съществуват експлодиращи езера, които убиват хората в района, като ги задушават. Те отделят огромни газови облаци. През 1986 г. един подобен облак убива 1700 души.

Земното магнитно поле е най-слабо в Южноатлантическата аномалия. Тук космическата радиация може да увреди сателитите, да блокира компютрите на космическите станции и да засегне зрението на астронавтите.

Ще са ви необходими 40 минути, за да стигнете от единия полюс на земята до другия, ако скочите през тунел, прокопан между тях. Ако приемем, разбира се, че няма да има каквото и да е въздушно съпротивление. Впрочем, хората са успели да прокопаят едва 0,2 процента от пътя към центъра на земята.

Съществува теория, според която Земята е била почти унищожена от сблъсък с мистериозна планета на име Тея. Нейните поддръжници твърдят, че образувалите се в последствие отломки са оформили пръстен около нашата планета. И така се е родила нашата Луна.