Ако ви отвори възможност да наблюдавате небето с телескоп, но се чудите накъде да го насочите, Discovery News изброява десет идеални мишени.

1. Луната

Най-важно е да изберете подходящото време за наблюдение. Най-неподходящо е пълнолунието, защото тогава има най-малко сенки, а сенките прекрасно подчертават детайлите на повърхността. Концентрирайте се върху линията на прехода между тъмната и светлата част. Експериментирайте с ниско и високо увеличение.

2. Юпитер

Най-голямата планета в слънчевата система е идеална за наблюдение в началото на годината. Ще може не само да различите слоевете на газовия гигант, но в някои случаи да видите и Голямото червено петно - циклон, по-голям от Земята. Средно до високо увеличение.

3. Сатурн

Струва се да станете рано, за да видите тази красота. С увеличение около 25х и повече можете да наблюдавате невероятната система от пръстени, с които е известна планетата.

4. Алмак (Гама Андромеда)

Един от незаслужено пренебрегваните обекти за наблюдение е тази множествена система от звезди, разположена в съзвездието Андромеда. Малките телескопи ще покажат най-големите две звезди - жълта и синя. При добри условия и с по-голям телескоп се вижда, че синята зведа също е двойна. Средно до високо увеличение.

5. Галактиката Андромеда

Може би най-добрата за наблюдение от най-близките големи галактики, Андромеда се намира на 2.3 милиона светлинни години в западната част на съзвездието Андромеда. Наблюдава се най-добре със слабо увеличение. Телескопите с по-голяма апертура ще разкрият повече детайли. Можете да видите сателитните галактики М32 и М110.

6. Мъглявината Орион

Едно от истинските небесни бижута. Разположена в съзвездието Орион, на 1 500 светлинни години от Слънцето, тя е най-близката до нас звездна ясла: регион с активно звездообразуване. Може да се види с просто око, но телескопът разкрива пълното й величие. Не очаквайте обаче да видите цветовете, които познавате от снимките - за разлика от камерите човешкото око не е чувствително към цветовете при слаба светлина. Ниско до средно увеличение.

7. Двойният звезден куп в Персей

Идеален обект за по-малките телескопи. Намира се на 7000 светлинни години. Широкото зрително поле е идеалният начин да видите двата звездни купа, така че слабо увеличаващите устройства са добре дошли за целта. Във всеки от двата звездни купа има по около 200 звезди, разделени само по около стотина светлинни години. Ниско увеличение.

8. М15

Кълбовиден звезден куп в съзвездието Пегас. Той е един от приблизително 150-те известни сферични купове, които образуват бледо хало около нашата Галактика и е един от най-плътните в Галактиката, което го прави лесен за откриване. Най-ярките звезди от купа са червени гиганти, дължащи оранжевия си цвят на повърхностната си температура, която е по-ниска от слънчевата. За да се различат индивидуалните звезди е нужен телескоп с над 15 см апертура. Средно до високо увеличение.

9. Плеядите

Звездният куп Плеяди (известен като "Квачката с пиленцата" в българския фолклор) може да се види с просто око в северозападната част на съзвездието Бик. С телескоп ще го видите най-добре при ниско увеличение.

10. Слънцето

Починете си от наблюдението на нощното небе и погледнете Слънцето. Внимание: Не гледайте направо към него през телескопа! Вместо това отрежете парче картон, не по-голямо от 75 см, пробийте малка дупчица в него и го поставете в края на телескопа, който е насочен към Слънцето.  Използвайте модифицирания така телескоп, за да прожектирате образ през окуляра върху друго парче картон, поставено на около трийсетина сантиметра от него. Затворете лещата на помощния телескоп. Експериментирайте с ниско и високо увеличение.