В идеалния сценарий раждането протича така: слагат новороденото, покрито още с мазнина и с непрерязана пъпна връв върху гърдите на майката - така „кожа до кожа“ бебето и майката (а още по-добре и таткото) остават в пълен покой поне 1 час.

След 9 месеца очакване вие най-накрая имате възможност спокойно да разгледате своето бебе, да се докоснете до него, да усетите неговото все още свито телце и стегнати юмручета, да го погледнете в очите, макар че те са доста мътни.

Както сочат проучвания, всичко, което се случва в този първи час след раждане, има огромно значение. Именно тогава се поставят основите на онази уникална емоционална връзка между майката и новороденото, която е важна за нормалното развитие на детето.

И въпреки, че значението на този така наречен „златен час“ е доказано научно, в много страни практиката да поставят новороденото „кожа до кожа“ върху гърдите на майката, е непозната. И щом прережат пъпната върв, отнасят бебето за процедури – мерят го, мият го, а срещата с майка му се отлага.

Съвет: Ако раждането е протекло нормално и състоянието на бебето е добро, може да пробвате да се договорите с акушерките и лекарите в родилното за този „златен“ час. Ако не ви отпуснат час, то нека са поне 15 -20 минути. Дори те ще са безценни.

Ето защо:

Какво става с бебето в първия час след раждане

Новороденото трябва бързо да се адаптира към живота и новите условия – да се научи самостоятелно да диша, да приспособи зрението и слуха си към новите условия – силна светлина и шум, да почне да суче. Всичко това се случва, благодарение на вродения му инстинкт, заложен през деветте месеца вътреутробен живот. Изведнъж обаче , щом бебето излезе от утробата на майка си, всичко се променя.

Стадий 1 – плач. Белите дробове на новороденото се пълнят с въздух, гласните връзки започват да работят за първи път и то отбелязва своята поява в новата среда със силен рев.

Когато бебето остане върху гърдите на майка си „кожа до кожа“, завито отгоре с пелена, плачът постепенно стихва и бебето се успокоява.

Стадий 2 – отпускане. Устичката е притворена, очите – затворени, юмручетата свити. Бебето диша тихо. То си почива, след всичко, което е преживяло.

Стадий 3 – събуждане. Обикновено 5 минути след като се е родило бебето започва да движи главата и раменете си, отваря очи и уста, издава тихи звуци, мърда пръстчетата на ръцете си.

Стадий 4 – активност. Движенията на ръцете стават по-уверен. Събужда се смукателният инстинкт – бебето може да пъхне юмручета в устата си и да започне да ги смуче. То вече е готово да бъде поставено на гърдата.

Стадий 5 – почивка. След прилива на активност, новороденото за известно време притихва, за да събере сили за следващия важен етап.

Стадий 6 – стремеж към гърдата. Бебето се ражда с така наречения „рефлекс за автоматично ходене“ , който е нужен, за да се добере до гърдата на майка си. И прибутвайки се леко, то инстинктивно опитва самостоятелно да се закачи, за да суче.

Снимка: Shutterstock

Важно е да подпомогнем процеса и да му дадем възможност да изпълни природно заложената си програма. Това увеличава шансовете по-нататък бебето правилно да поеме и засуче гърдата.

Стадий 7 – „общуване“ с гърдата. Досегът на бебето с майчината гърда отключва „хормона на любовта и привързаността“ - окситоцин и при майката, и при новороденото. Той гарантира създаването на неразривна емоционална близост между тях. В млечните жлези се активизира изработването на изключително важната за бебето коластра.

Стадий 8 – засукване. Около 45-60 минути, след като се е родило, бебето за първи път поема гърдата и засуква.

Стадий 9 – сън. И майката, и новороденото потъват в сън. Те имат нужда от почивка, за да се възстановят след раждането.