Животът ни дава непрекъснато своите уроци. Всеки ден израстваме като личности, научаваме нещо ново, взимаме си поуки от грешките, гордеем се с успехите си, преживяваме болките си, споделяме радостите си. Каквото и да се случва, най-важното е да съумеем да запазим вътрешната си хармония.

Децата понякога могат да бъдат истински източник на стрес, но е по-важно да си напомняте, че са благословия и празник, който е с нас само за малко.

Не забравяйте, че отглеждате малко човече със собствени мисли и чувства, нужди и предпочитания, страхове и мечти. Това малко човече далеч не е идеално. Нито пък вие. И това е чудесно.

Затова, ако очаквате да бъде безгрешно и идеално, ще се разочаровате. Подобни очаквания са вредни, защото водят до разочарование и неразбирателства вместо близост и връзка.

Когато децата грешат, вместо да се гневите, изберете да обясните, да прегърнете, да покажете кое е правилно и кое е грешно.

Когато взимат погрешните решения, изберете да ги поучите, да дадете съвет, вместо да осъдите и критикувате.

Когато погазват авторитета ви, изберете да запазите спокойствие и да съхраните вътрешната си хармония и връзката с тях, вместо да започвате войни.

И никога не забравяйте, че отглеждате човек, а не проблем.