Животът в града променя начина, по който мозъкът работи

29 юли 2016 г., 16:40
1525

Животът в градска среда, макар и за мнозина да се е превърнал във втора природа, е предизвикателство за човешките познавателни способности. Изследване сочи, че хората, живеещи в градовете, показват занижена способност за внимание и концентрация в сравнение с тези, които живеят извън града, пише сайтът The Atlantic Cities.

Учените от колежа "Голдсмит", част от системата на Лондонския университет, са провели изследването си върху уникално население – хората Химба в Намибия. Част от Химба живеят по традиционния си начин, като отглеждат добитък, а други водят "предимно западен начин на живот" в близкия град Опуво. Това според учените дава рядката възможност да се изследва психологическото разделение между градското и селското в суров вид, пише  dnevnik.bg.

В експериментите представителите на традиционните Химба, живеещи в отдалечени от града региони, са показали по-фокусирано внимание в сравнение с хората от същата народност, живеещи в града.

За да са сигурни, че резултатите им са валидни и в по-широк план, учените са провели тестове и с жители на Лондон - установявайки, че и в двата случая "градският мозък" работи по сходен начин.

Хората в градовете не обръщат внимание на заобикалящата ги срада, освен ако тя не е силно ангажираща.  Те са развили особена форма на внимание, при която приоритет е "търсенето на потенциални опасности или нови възможности".

Това намалено внимание може да е предимство при натоварения градски живот, но цената за това е занижаване на общата способност за концентрация, смятат авторите на изследването, публикувано в медицинското списание Journal of Experimental Psychology: Human Perception and Performance. Въпреки това в някои задачи, като тези за работната памет, жителите на градовете са се справили по-добре.

Учените заключват, че хората, живеещи в по-отдалечени места, могат да по-добре да се концентрират върху това, с което се занимават в момента, докато мозъкът на хората в градовете  е по-подготвен да реагира на непрекъснато променящите се условия в градската среда. Вероятно затова много хора, живеещи на село, смятат града за натоварващ, а много граждани смятат животът в провинцията за скучен.

Ключови думи:
Коментари