Животът в градска среда, макар и за мнозина да се е превърнал във втора природа, е предизвикателство за човешките познавателни способности. Изследване сочи, че хората, живеещи в градовете, показват занижена способност за внимание и концентрация в сравнение с тези, които живеят извън града, пише сайтът The Atlantic Cities.

Учените от колежа "Голдсмит", част от системата на Лондонския университет, са провели изследването си върху уникално население – хората Химба в Намибия. Част от Химба живеят по традиционния си начин, като отглеждат добитък, а други водят "предимно западен начин на живот" в близкия град Опуво. Това според учените дава рядката възможност да се изследва психологическото разделение между градското и селското в суров вид, пише  dnevnik.bg.

В експериментите представителите на традиционните Химба, живеещи в отдалечени от града региони, са показали по-фокусирано внимание в сравнение с хората от същата народност, живеещи в града.

За да са сигурни, че резултатите им са валидни и в по-широк план, учените са провели тестове и с жители на Лондон - установявайки, че и в двата случая "градският мозък" работи по сходен начин.