Защо вкусът на кафето бледнее в сравнение с аромата му

21 май 2017 г., 07:00
440

wavebreakmedia / Shutterstock

Имаме "второ обоняние". Голяма част от усещането, което смятаме за вкус, се дължи на него, смятат учени, цитирани от Тelegraph.co.uk.

Уханието на прясно димящо кафе е съблазнително, но вкусът му е доста по-обикновен. За сметка на това някои сирена с особено богат и изискан вкус, "на пръв поглед" съвсем не ухаят приятно.

"Имаме две усещания за мирис", обяснява проф. Бари Смит от Лондонския университет. "Едното е, когато вдишвате ароматите от околната среда, а другото - когато въздухът навлиза от вътрешността на устната кухина и се издишва през носа."

Въпреки че езикът има вкусови сензори, 80% от това, което наричаме вкус, достига до мозъка чрез обонятелните рецептори в носа. Тези рецептори реагират различно в зависимост от посоката, от която постъпват сигналите.

Само два аромата - шоколад и лавандула - се интерпретират по абсолютно същия начин, независимо откъде идват. Колкото до кафето, проф. Смит обяснява, че вкусът му се притъпява и по друга причина. Още когато глътката попадне в устата, слюнката "измива" 300 от 631 химически вещества, които съставят уникалния аромат на напитката.

Ключови думи:
Коментари