Отивате в магазина, решавате да си купите тоалетна хартия, но заварвате рафтовете празни. Дори и да не ви се е случвало през последните дни, със сигурност вече сте чули по новините, че хората се презапасяват с този така насъщен продукт. На някои места дори се бият.

Оказва се, че единственото нещо, което разделя цивилизованото общество от боя за нещо, с което човек може да си избърше з*****а, е вирус. Доста мрачна картина, нали?

Дори странна. Санитизиращите кърпички също се изкупуват масово, въпреки че най-обикновеният сапун ще отмие вируса безпроблемно. Но поне при презапасяването с подобни кърпички има някаква логика (както и при храната). Междувременно обаче факт е, че COVID-19 не предизвиква проблеми с храносмилателната система. Дори и да се заразите, можете да очаквате, че ще ходите до тоалетната по "каналния ред".

Тоалетната хартия обаче не става за ядене и няма да облекчи симптомите на COVID-19.

Защо тогава хората изпитват нуждата да се презапасяват с нея?

Експертите имат мнение по въпроса.

„Подозирам, че има връзка с начина, по който реагираме на стреса: хората се нуждаят от елемент на комфорт и сигурност – коментира Брайън Кук от Университета на Мелбърн, който е част от проекта "Намаляване на рисковете при бедствие". – За мнозина, живеещи на Запад, съществува определен фактор „гадост“, асоцииран с почистването без тоалетна хартия.“

„Също така е и сравнително евтино да се презапасиш с тоалетна хартия. Хората биха искали да имат усещането, че не стоят със скръстени ръце, когато знаят, че са изложени на риск.“ Другият проблем е, че виждат какво правят останалите и се чувстват длъжни да направят същото и те, преди въпросният продукт да се е изчерпал. Т.е. влиза в действие стадният принцип.

"Струва ми се, че забелязваме по-лесно тоалетната хартия от останалите неща, тъй като пакетите са големи и заемат голямо място на рафта. Не е необичайно да видиш, че малък като размер продукт, какъвто са санитизиращите кърпички, е изчерпан. В края на краищата той е заемал съвсем малко като площ място, което временно се запълва от продуктите около него.", казва Алекс Ръсел от School of Health, Medical and Applied Sciences в Австралия. С тоалетната хартия обаче нещата стоят по друг начин - липсата ѝ се набива на очи. Освен това за нея няма лесни алтернативи. "Ако в супермаркета се е изчерпала дадена съставка, необходима за направата на вечеря, то ние много лесно можем да я подменим с нещо друго, да си сготвим нещо напълно различно. - допълва той. - Ако няма тоалетна хартия обаче, това е дразнещо за всички. Да, има кърпички или кухненска хартия, но не е същото, нали?"

Накратко - няма нужда да се презапасявате с тоалетна хартия, освен ако не възнамерявате да ходите по голяма нужда на всеки кръгъл час от днес до Нова година и не предвиждате, че през този период няма да имате достъп до магазини.

Източник: IFLScience