В днешната епоха на нестихваща конкуренция и информационно наводнение всеки иска да му обърнете внимание, да отделите време за него, за неговото предложение, продукт или проблем. В това няма нищо лошо. Стига да умеете да казвате не. Ако се отзоваваме на всяка покана, никога няма да ни остане време за онова, което действително искаме да постигнем.

Изграждането на ясни граници е една от най-важните способности, които е нужно да овладее човек за своето личностно и професионално израстване. Когато казвате не на нещата, които не ви помагат, вие казвате да на нещата, които са добри за вас. Като казвате не, отваряте пространството, необходимо, за да кажете да.

За повечето от нас обаче е изключително трудно и неудобно да кажат „не”, дори тогава, когато знаят, че трябва. Искаме да правим добро впечатление на околните и да не ги разочароваме. Казваме „да” на прекалено много неща - от чувство за вина или от желание да се докажем.

Важно е изградим ясни граници, така че да казваме да само на нещата, които харесваме, които ни движат напред и които не ни откъсват от целите ни.

Ето няколко съвета, които ще ви помогнат:

Дайте си 24-часова пауза, за да решите. Преди да приемете покана, професионална или лична, си дайте едно денонощие време. Не отговаряйте на момента. Помислете дали има смисъл и дали действително искате да го направите. Помислете и за останалите си ангжименти. Можете просто да кажете: "Благодаря за поканата! Нека да си погледна графика и да се свържа с вас утре." Ако е нещо, което много ви се иска, но просто не можете, се постарайте да предадете това послание: "Благодаря много за поканата. Не мога в момента, но с удоволствие бих го направил в бъдеще и се надявам да ме потърсите отново."