Да бъдеш позитивен е новата форма на морална коректност, казва в лекция за TED Харвардската психоложка д-р Сюзън Дейвид, добила световна популярност с концепцията си за “емоционална пластичност”.  

В изследване, което наскоро проведох със 70 000 души, открих, че една трета от нас (една трета!) или съдят себе си за това, че изпитват т. нар. “лоши емоции”, като тъга, гняв и дори скръб, или активно се опитват да ги потиснат. Правим го не само на себе си, но и на хора, които обичаме - например на децата си, като без да искаме, ги караме да се срамуват от емоции, на които се гледа като негативни, бързаме с решенията и не успяваме да им помогнем да видят, че тези емоции са ценни сами по себе си.

Нормалните, естествени емоции днес се делят на “добри” и “лоши”. Но когато потискаме нормалните емоции, за да прегърнем една фалшива позитивност, губим способност да развиваме уменията си за справяне в света - такъв, какъвто е, а не какъвто ни се иска да бъде.

Стотици хора са идвали, за да ми кажат какво не искат да чувстват. Например: “Не искам да опитвам, защото не искам да почувствам разочарование” или “Просто искам това чувство да се махне”. “Разбирам ви - отговарям аз, но това са целите на мъртвите”. Единстено ако си мъртъв, никога няма да бъдеш отхвърлен и чувствата няма да ти създават неудобства. Само мъртвите хора никога не се стресират, не страдат от разбити сърца, не изпитват разочарованието, което съпътства неуспеха.

Трудните емоции са част от нашия договор с живота. Не можете да изградите смислена кариера, или да създадете семейство, или да оставите света след себе си по-добър, без стрес и дискомфорт. Дискомфортът е цената за достъпа до смислен живот.

Източник: TED