Отминалите празници отново ми напомниха нелепа ситуация – събирането на родата и на приятелите често е съпроводено с един неприемлив за мен момент. Всеки си опитва да назидава и възпитава моите деца.

Категорично не съм съгласна

Общуването с роднини, когато имате деца, може да се превърне в особено изпитание. Дългите месеци тренировки, когато сте се опитвали да въведете ред и да успокоите детето изведнъж то се среща с друг подход: „Ако плачеш – полицаят ще те вземе“, „Ти се толкова голямо момче, а плачеш като момиче“, както и още по-вбесяващият съвет на бабите: “Детето ще настине, сложи му шапчица ( шал, вълнени чорапки, жилетка...)

Най-напористите роднини могат да стигнат по-далече и да опитат самостоятелно да възпитават вашето дете, карайки му се за едно или друго, забранявайки, дори плесвайки го – нещо, което те приемат като свое задължение.

Понякога в такива ситуации е трудно да запазите спокойствие и хладнокръвие.

Ето съветите на Кристин Кърън от списание The New York Times която дава няколко разумни съвета.

Как да установите граници при обуването с роднини и как да защитите детето от излишните им „възпитателни мерки“ ?

Като начало трябва да сте на ясно какво вие влагате в понятието „дисциплина“.

Много родители повтарят възпитателния модел, който те се видели в детството си от страна на собствените си родители. Проблемът е , че при по-старото поколение възпитанието често е било свързано с наказания и при най-малкото нарушаване на правилата.